Magazin

Zbog čega je važno da zamenite zimske gume letnjim i koliko će to da vas košta

Od 1. aprila svi vozači bi na svojim četvorotočkašima trebalo da imaju letnje gume, koje su prilagođene višim temperaturama i dizajnirane tako da pružaju bolje performanse na suvom drumu. Koliko košta zamena i gde je najbolje odlagati zimske gume koje ste skinuli sa vozila?
Zbog čega je važno da zamenite zimske gume letnjim i koliko će to da vas košta© Canva / RossHelen

Zakonom o bezbednosti saobraćaja zimske gume obavezne su u periodu od 1. novembra do 1. aprila ukoliko se na kolovozima zadržava snežni pokrivač. Letnje gume, međutim, nisu zakonska obaveza, ali ih stručnjaci preporučuju zbog materijala od koga su izrađene, a samim tim i boljih performansi u toplim i suvim uslovima.

U susret 1. aprilu, RT Balkan je istražio koliko košta zamena guma, koje mogućnosti pružaju vulkanizeri kada je reč o skladištenju zimskih pneumatika, kao i koliko se zapravo čeka na zamenu guma.

Zašto je važno da na vozilu imamo letnje gume od 1. aprila

Letnje gume nisu samo izmišljotina onih koji ih proizvode, već nešto što vozačima i drugim učesnicima u saobraćaju garantuje najbolje performanse u vožnji i najveću sigurnost na drumu. One su napravljene od tvrđe gumene smeše, sa manjim procentom silika, koja se na vrelom asfaltu manje deformiše.

Osim toga, letnje gume imaju veće blokove profila, što praktično povećava površinu pneumatika koja je u kontaktu sa drumom, čime se poboljšavaju upravljanje vozilom i njegova stabilnost u krivinama i skraćuje put kočenja u nepredviđenim situacijama.

Zamena guma kod vulkanizera

U ovom periodu godine gužve kod vulkanizera su praktično neizbežne. Na zamenu pneumatika se, bez unapred dogovorenog termina, može čekati i po nekoliko sati, dok se zakazivanje vrši nekoliko dana unapred. I to ako vam se posreći. Onda kada dođete na red, potrebno je izdvojiti između 20 i 40 minuta za zamenu pneumatika na svim točkovima.

Cene zamene guma kreću se u rasponu od 750 do 1300 dinara po točku za standardne dimenzije, dok za velike gume (20 inča i više) cene mogu ići i do 2000 dinara po komadu. U ovu cenu uključeno je i balansiranje guma. Samo zamena pneumatika, bez balansiranja iznosi od 350 do 600 dinara po točku za standardna vozila, odnosno oko dvostruko više za veće gume. Vulkanizeri, međutim, ovo ne preporučuju.

Hotel za gume - dobra ideja ili bacanje para

Ukoliko u svom domu imate dovoljno veliki prostor za odlaganje, hotel za gume vam verovatno neće biti potreban - zimske gume koje ste skinuli možete smestiti na terasi ili u podrumu do naredne zamene koja je 1. novembra. Međutim, ukoliko vam prostor to ne dozvoljava, ova vrsta usluge će vam svakako biti od koristi. 

Kada je reč o cenama hotela za gume, one se kreću od 450 do 700 dinara na mesečnom nivou za sve 4 gume, odnosno od 5400 do 8400 dinara godišnje. Ovakvo odlaganje guma ne samo da vam štedi prostor, već i garantuje da će vaši pneumatici tokom čitave godine biti skladišteni na adekvatan način i u odgovarajućom temperaturi, kako ne bi došlo do oštećenja.

image