Magazin

Samo jedno alkoholno piće dnevno može povećati rizik od srčanih oboljenja

Negativan uticaj alkohola na celokupno zdravlje opšte je poznat, a skorašnja istraživanja govore da i jedna čašica pića može da poveća rizik od razvoja koronarne bolesti srca. Ova navika posebno loše utiče na žene.
Samo jedno alkoholno piće dnevno može povećati rizik od srčanih oboljenja© freepik

Često konzumiranje alkohola može naštetiti jetri, povećati rizik od razvoja određenih karcinoma, dovesti do problema sa srcem. Ipak, neki stručnjaci smatraju da, na primer, čaša crnog vina može biti dobra za srce, ali to nije nužno tačno. Štaviše, prekomerno pijenje može dovesti do visokog krvnog pritiska i nepravilnog rada srčanog mišića.

Sada, postoji još jedan razlog i tiče se zdravlja srca, a posebno bi trebalo da budu oprezne žene. Naime, žene koje su pile u proseku više od jednog alkoholnog pića dnevno bile u većem riziku od razvoja koronarne bolesti srca, govori istraživanje koje je sproveo Kaiser Permanente Northern California.

Negativan uticaj alkohola na zdravlje srca povezan je sa nekoliko faktora. "Pokazalo se da alkohol podiže krvni pritisak i dovodi do metaboličkih promena koje su povezane sa upalom i gojaznošću, a oba povećavaju rizik od srčanih bolesti. Žene takođe drugačije obrađuju alkohol od muškaraca zbog bioloških i fizioloških razlika, a to može doprineti povećanom riziku od srčanih bolesti", rekla je viši autor studije Stejsi Sterling i dodala:

"To je zabrinjavajuće jer postoji sve veća prevalencija upotrebe alkohola među mladim ženama i ženama srednjih godina".

Šta je koronarna bolest srca koja može biti povezana sa konzumiranjem alkohola

Koronarna bolest srca, koja se takođe naziva koronarna arterijska bolest je stanje u kojem se "glavni krvni sudovi koji snabdevaju srce, koronarne arterije bore da pošalju dovoljno krvi, kiseonika i hranljivih materija u srčani mišić", prema Klinici Mejo, a piše Haf post. Simptomi uključuju kratak dah i bol u grudima. Ali za mnoge ljude, srčani udar je prvi uočljivi znak koronarne bolesti srca.

Preispitati navike

Stručnjaci savetuju da bi trebalo da preispitamo svoje navike u konzumiranju alkohola: "Da li to radite zato što ste pod stresom ili zato što vam je dosadno? Kada utvrdite razlog zbog kojeg se okrećete alkoholu, možete smisliti različite stvari kako biste popunili tu prazninu. Takođe, ono što je najvažnije - ako ste zabrinuti za svoje navike pijenja ili mislite da su problematične, važno je potražiti podršku od lekara", savetuju doktori.

U nedavnom istraživanju bilo je uključeno 432 265 ljudi, otprilike 243 hiljada muškaraca i 189 hiljada žena između 18 i 65 godina.

image