Magazin

Čije je srce držao u tegli ruski hirurg Vladimir Almazov

U kabinetu istaknutog ruskog kardiohirurga godinama je stajala tegla koja je privlačila poglede svakoga ko bi u njega ušao. To nije bila obična tegla - u njoj se nalazilo pravo ljudsko srce u formaldehidu. Priča koja se krije iza ovog neobičnog "suvenira" je toliko dirljiva da se prepričava i dan danas, iako je akademik već odavno napustio ovaj svet.
Čije je srce držao u tegli ruski hirurg Vladimir Almazov© DALL-E by ChatGPT

Vladimir Andrejevič Almazov je jedan od najpoznatijih svetskih kardiohirurga, koji je svoju slavu stekao zahvaljujući ne samo medicinskim dostignućima, već i netradicionalnom pristupu u lečenju izuzetno teških oboljenja. Priča o srcu u staklenoj tegli koje je stajalo na njegovom stolu obišla je ceo svet, a razlog je i više nego dirljiv.

Splet nesrećnih okolnosti i preokret sudbine

Neverovatna priča koja se i danas prepričava u medicinskim krugovima datira još iz davih 50-ih godina prošlog veka, kada je Vladimir Almazov bio student 4. godine medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu. Jednog dana je na univerzitetsku kliniku dovezena mlada devojka sa vrlo obeshrabrujućom dijagnozom - subakutni bakterijski endokarditis.

Šanse za preživljavanje bile su praktično ravne nuli, jer je njeno srce svakoga dana bivalo sve slabije i slabije. Nemoćni su bili čak i najbolji ruski kardiolozi i stručnjaci iz drugih krajeva sveta. Pukom srećom, u medicinskom timu bio je i mladi Vladimir, koji je tada radio kao stažista i kome je to bio jedan od prvih susreta sa pacijentima.

Bolesno srce može da izleči jedino srce koje voli

Vladimiru se devojka odmah dopala - iako teško bolesna, ona je zračila nekom posebnom energijom. Svakodnevno je on dolazio do njene sobe sa buketom najlepšeg cveća, pričao sa njom i prenosio joj vesti iz života. Možda nije znao kako da izleči tešku bolest, ali je vrlo dobro znao šta oseća prema mladoj dami i kako da joj težak period učini makar malo lakšim.

Postepeno je i ona zavolela Vladimira - njegovo udvaranje joj je davalo veru da nije sve tako crno i da će se možda na kraju "izvući". I zaista, nakon nekog vremena njeno zdravlje je postajalo sve bolje. Ni jedan lekar nije mogao da da naučno objašnjenje ovom fenomenu, ali su rezultati govorili za sebe: bolesno srce može da izleči jedino srce koje voli.

Srce u tegli kao podsetnik da ljubav leči sve

Nakon njenog potpunog ozdravljenja, Vladimir je rešio da stvar uzme u svoje ruke i zaprosi devojku koju je svojom ljubavlju spasio sigurne smrti. Od tog dana njihov život bio je poput bajke: njihov brak krunisala su i deca, a proslavi srebrne svadbe (nakon 25 godina braka) prisustvovali su i doktori koji su se tada borili za njen život.

Par meseci pre nego što je umrla, Vladimirova supruga je svoje srce zaveštala medicinskom fakultetu na čijoj se klinici onomad lečila. Ono je trebalo da bude podsetnik svima da ljubav leči sve. Srce je u tegli na svom stolu Vladimir čuvao sve dok nije otišao u penziju, a priču o ljubavi svog života studentima prepričavao sve do poslednjeg dana.

image