Magazin

"Batut" apeluje da se prolećne dijete ne spovode na svoju ruku - treba se obratiti stručnjacima

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka, a saveti se mogu dobiti u Savetovalištu za ishranu pomenutog instituta.
"Batut" apeluje da se prolećne dijete ne spovode na svoju ruku - treba se obratiti stručnjacima© freepik

Proleće donosi sunčane dane, duge šetnje, ali i susret sa činjenicom da smo zimus ipak preterali sa hranom i da je vreme da se "bacimo" na dijete. Razne preporuke možemo da pronađemo na internetu - od instant dijeta, preko napitaka koji "tope salo", pa do vežbanja koje "bez po muke" zateže telo. O ovakvim mitovima se dosta priča i oflajn, te neretko čujemo da je neko "smršao jako brzo uz tu i tu dijetu".

Stručnjaci apeluju da ne upadamo u ove zamke i da se viška kilograma rešimo na pravi način - dijetu ne treba da sprovodimo na svoju ruku već pod nadzorom stručnjaka.

Adekvatni saveti mogu se dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdavlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u kome lekari na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza, fizičke aktivnosti i dnevnog ritma pacijenta predlažu odgovarajući način ishrane.

Zašto je važno da se obratimo stručnjacima

Brza, kratkoročna redukcija telesne mase može dovesti do zdravstvenih problema i do povećanja telesne mase po povratku na uobičajenu ishranu, piše na sajtu Instituta. Ekspresno dolaženje do željene telesne mase često postavljamo kao prvi i jedini cilj zanemarujući činjenicu da, na taj način, možemo da ugrozimo zdravlje. Na redovne obroke i umerenost u ishrani uz odgovarajuću fizičku aktivnost treba da mislimo cele godine.

image