Magazin

Zbog čega stanice u moskovskom metrou najavljuju i muški i ženski glasovi

Stanice u moskovskom metrou već decenijama najavljuju i muški i ženski glasovi. Ovu neobičnu pojavu većina ljudi ni ne primećuje, ali se iza nje krije vrlo lep razlog. I to ne jedan, već cela dva.
Zbog čega stanice u moskovskom metrou najavljuju i muški i ženski glasovi© РИА Новости / Владимир Песня

Moskovski metro je atrakcija za sve koji se u njemu nađu i čininjenica je da oduševljenje ne jenjava ni nakon godina, a ponekad i dekada njegovog korišćenja. Praktično svaka stanica podzemne železnice nosi svoju tajnu: neke su "stanice-duhovi", neke toliko velelepne da više podsećaju na muzeje, dok ima i onih koje u svojim zidovima kriju fosili stari i do 300 miliona godina!

Stanice  najavljuju i muški i ženski glasovi - evo i zbog čega

Međutim, jedino što magiju moskovskog metroa ponekad "kvari" jeste to što je zbog velikog broja stanica i perona za presedanje mnogima on komplikovan za snalaženje. Naročito slepim i slabovidim ljudima, kao i gostima prestonice koji su došli za praznike. Za ovaj "problem" su oni koji su na čelu ovog transportnog sistema našli rešenje - da stanice najavljuju različiti glasovi.

Iako se isprva može činiti da je tako putnicima samo još teže, iza ovakvog sistema koji je osmišljen 1984. godine oglašavanja postoji logično objašnjenje. I najbolje od svega, ako se ikada nađete u moskovskom metrou, snaći ćete se lakše nego većina putnika koja za ovaj sistem silom prilika nikada nije čula.

Koje stanice najavljuju muški glasovi, a koje - ženski

Muški glas najavljuje stanice na linijama koje se kreću ka centru prestonice, kao i na kružnim linijama koje se kreću u smeru kazaljke na satu. Logika koja stoji iza ovakvog oglašavanja stanica je sledeća: muški glas simbolizuje šefa koji svoje zaposlene doziva na posao, odnosno u centar grada gde je skoncentrisana većina firmi.

Ženski glas je odvajkada bio asocijacija na ušuškani dom i porodicu kojoj se muževi vraćaju nakon dugog radnog dana, pa se tako na linijama koje idu od centra Moskve ka njenoj periferiji stanice najavljuju upravo ženskim glasom. Takođe, on se čuje i na linijama koje se kreću u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu.

image