Magazin

Ceđeni sok ili cela voćka: šta je zdravije

Trend koji se širi društvenim mrežama, a koji preporučuje da se voće i povrće cedi kako bi se iz njega ekstrahovale sve hranljive materije i vitamini, zapravo ne donosi ništa korisno u našu rutinu kada je ishrana u pitanju
Ceđeni sok ili cela voćka: šta je zdravije© freepik/Racool_studio

Koliko ste samo puta u aparat za ceđenje ubacili jabuku, pomorandžu ili neko drugo voće ili povrće, misleći da ćete tako "izvući" ono najbolje iz njih? E, pa, pogrešili ste. Ceđeno voće i povrće nije zdravije od celih komada, tvrde naučnici američke Mejo klinike.

Naime, naučnici Mejo klinike utvrdili su da je daleko zdravije pojesti celu voćku nego je pretvoriti u sok. Iako su svi vitamini, minerali i fitonutrijenti sadržani u voću i povrću zapravo u njihovom soku, ceđenjem se gubi jedan važan sastojak - a to su vlakna.

Istraživanja koja su sprovedena na pomenutoj klinici na dve nezavisne grupe, od kojih je jedna konzumirala pomorandže i grožđe u celosti, a druge u obliku isceđenog soka, pokazala su da je grupa koja je jela voće u celosti brže postizala osećaj sitosti od one koja je konzumirala sokove, kao i da je postajala gladnija kasnije u odnosu na drugu grupu.

Naravno, ukoliko niste ljubitelj voća ili povrća, a ipak želite da ih uvrstite u svoju ishranu, sokovi su odlična varijanta, međutim, umesto ceđenja, daleko bolja opcija može biti "blendanje" - na taj način sok koji napravite će izgubiti neuporedivo manje hranljivih sastojaka i zdravih i preko potrebnih fitonutrijenata i vlakana.

Neki pak, veruju da je ceđenje voća i povrća bolje jer telo na taj način jednostavnije apsorbuje nutrijente, a želudac odmara jer ne mora variti vlakna, kao i da se konzumacijom voća i povrća koje je prethodno isceđeno smanjuje rizik od pojave kancera i eliminišu se toksini iz organizma.

image
VV inauguration
banner