Magazin

Evropski gradovi s najlepšim plažama (FOTO)

Pripreme za letovanje već su počele i mnogi od nas su u raznim potragama - koje zemlju za uživanje izabrati, gde naći plaže koje su kao rođene za dremuckanje i gledanje u beskrajno plavetnilo, a takođe hteli bismo i neki restoran pored. Lista sa najlepšim morskim gradovima u Evropi postoji i evo kako izgleda...
Evropski gradovi s najlepšim plažama (FOTO)© Drew Dizzy Graham/unsplash

Izbor prelepih plaža u Evropi je impresivan, ali kako od najbolje pronaći najbolju? Plaže koje krase mirna i netaknuta mesta, idealna za boravak na moru i uživanju na suncu, pesku i nestvarno plavoj boji mora nalaze se od turske rivijere do ostrva Il de Re u Francuskoj, smatra Gardijan koji je i sastavio listu evropskih gradova sa najlepšim plažama.

Asos, Kefalonija, Grčka

Ima nešto posebno u malom, ali savršenom Asosu - od dopadljivih kućica, preko prelepe dve male plaže. Turisti koji su posetili, kažu da je pravo zadovoljstvo iznajmiti motorni čamac i otkriti male uvale. Šetači mogu da prate stazu od rtova do ruševina zamka Asos iz 16. veka.

Akiaka, Turska

Ova plaža nalazi je na ušću reke Azmak u svetlucavom zalivu Gokova. Iza plaže, nalazi se mreža ulica sa tradicionalnim bistorima i kafićima.

Golturkbuku, Turska

I još jedan biser dolazi iz ove države - kad bi Turska imala Sen Trope, onda bi to bi to bila ova sjajna kombinacija dva sela, Golkoi i Turkbuku, sa novootvorenom plažom i klubovima koji odišu opuštenom atmosferom.

Šibenik, Hrvatska

Šibenik ima prelepu arhitekturu i kuće sa krovovima od terakote – i znatno manje gužve u odnosu na veće hrvetske primorske gradove. Ovo je grad stvoren za lutanje - od obale do elegantne katedrale, kroz splet prolaza i uličica koje vode do tvrđave Svetog Mihaila iz 11. veka.

Cavtat, Hrvatska

Jedan od najšarmantnijih malih primorskih gradova Dalmacije, Cavtat takođe ima kuće sa krovovima od terakote koje se protežu oko malog zaliva, sa dva šumovita poluostrva koja se protežu prema Dubrovniku. Kafiće i restorane, decenijama vode iste porodice. Nalaze se paralelno sa šetalištem uz obalu, sa platformama za plivanje i malim uvalama sa kristalno čistom vodom.

Santa Maria di Kastelabate, Italija

Prelepo naselje u okrugu Salerno, u regionu Kampanija. Ribarski čamci se sa pecanja vraćaju rano ujutru da snabdevaju gradske restorane. Dani se mogu provesti u lenčarenju na pesku ili šetnjama pešačkim stazama do nacionalnog parka, a tu su i arheološka nalazišta Paestum i Velia.

La Flote, Il de Re, Francuska

Nekada važna luka za morski ribolov, La Flote je jedno od najlepših sela na Il de Reu, sa nizom uskih ulica koje se protežu između kuća. Obližnja plaža Arnero je najbolji izbor za lenja popodneva.

Concarneau, Bretanja, Francuska

Grad se sastoji iz dva dela, pojasom tik uz plažu i ribarskom flotom koja puni gradske restorane najsvežijim morskim plodovima.

Fornels, Menorka, Španija

Fornels je jedno od najšarmantnijih ribarskih sela na Menorci, sa zanimljivom obalom prošaranom palmama i ribljim restorana. Poslednjih godina poznat je i po vodenim sportovima.

Lafranc, Girona, Španija

Veliki broj belih kuća sa plavim vratima, mali čamaca daju Lafrancu prijatan utisak starog ribarskog grada. Nekada najglamuroznije mesto na Kosta Bravi, koje je privlačilo sve od Ernesta Hemingveja i Salvadora Dalija do Elizabet Tejlor i Sofije Loren, postalo je porodično odmaralište u kom je gužva u julu i avgustu. Luka je kao storena za vodene sportove, ali i šetnje, piše Gardijan.

image