Magazin

Zagrevanje nekih namirnica u mikrotalasnoj poboljšava njihovu hranljivost

Verovanje da je podgrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici "uništava hranljive materije" ispostavilo se da je zapravo čista zabluda. Štaviše, otkriveno je da podgrevanje određenih namirnica na ovaj način zapravo efikasnije zadržava vitamine, nego oslanjanje na tradicionalne metode, poput korišćenja ringle.
Zagrevanje nekih namirnica u mikrotalasnoj poboljšava njihovu hranljivost© Freepik/vecstock

Do sada, mnogi ljudi su pogrešno tvrdili da zračenje mikrotalasa uništava hranljive materije u hrani i razlaže ih na karcinogene, ali stručnjaci izveštavaju da to nije slučaj. Iako će bilo koji način pripremanja i podgrevanja uticati na hranljive materije u hrani, dokazano je da su za neke namirnice efekti mikrotalasne pećnice najblaži, to jest da čuvaju najviše minerala i vitamina.

Mikrotalasne pećnice koriste prosečnu temperaturu od 177 stepeni Celzijusa i zahtevaju manje vremena za zagrevanje hrane. 

"Kuvanje u mikrotalasnoj pećnici je zapravo jedan od najmanje verovatnih oblika kuvanja koji će oštetiti hranljive materije", napisala je dijetetičarka Šila Kadogan za "Harvard Helt". "Što se hrana duže kuva, to se više hranljivih materija razlaže, a kuvanje u mikrotalasnoj pećnici zahteva manje vremena."

Mikrotalasi u pećnici koriste nejonizujuće zračenje, koje oslobađa elektromagnetne talase, koji uzrokuju da se molekuli u hrani pomeraju i stvaraju toplotu koja se prenosi kroz hranu. Ovim procesom se hrana kuva iznutra ka spolja, a iako ovo izaziva neke enzimske promene, Kadogan je rekla da to važi za skoro svaki drugi metod kuvanja koji uključuje toplotu.

U međuvremenu, toplota koja se koristi za kuvanje hrane na šporetu ili u rerni prvo povećava temperaturu spolja, što znači da je spoljašnjost izložena toploti, sve do trenutka kada centar dostigne idealnu temperaturu, što povećava gubitak hranljivih materija.

Što je veća količina toplote koja se primenjuje na hranu i što se hrana duže kuva, to izaziva veći gubitak hranljivih materija, ali i količina tečnosti. Otkriveno je da se ovo posebno vidi da se kod kuvane hrane, kao što je povrće, uništavaju hranljive materije poput vitamina C, dok se zadržavanje ovog vitamina se najviše primetilo nakon korišćenja mikrotalasne pećnice.

Jedno istraživanje sprovedeno u Kini je pokazalo da je kuvanje u mikrotalasnoj pećnici izazvalo najveći gubitak vitamina K u jestivnoj hrizantemi i belom slezu, ali nasuprot tome, uzrokovao je najmanji gubitak vitamina K u spanaću i blitvi.

Podaci su takođe pokazali da su mikrotalasne pećnice sačuvale sastojke kao što su sadržaj natrijuma, kalijuma i fosfora u određenim namirnicama, uključujući slatki krompir i šargarepu. Slično tome, mikrotalasne pećnice takođe čuvaju antioksidans koji se zove likopen u paradajzu, koji smanjuje loš holesterol i može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Istraživači su otkrili da povrće u mikrotalasnoj pećnici ima najblaži efekat na vitamin C, kao i da je zapravo sačuvano 90 odsto početnog sadržaja hrane.

Studija iz 2023. godine pokazala je da je povrće koje je ključalo imalo najveći negativan efekat, zbog čega je izgubilo između 70 i 82 procenta svog sadržaja flavanoida, jedinjenja u hrani koja sadrži antioksidativna svojstva, koja smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ovo povrće je takođe izgubilo značajnu količinu minerala kao što su kalijum, magnezijum, cink, bakar i mangan, dok je mikrotalasna pećnica bila najefikasniji metod za očuvanje nutritivne vrednosti povrća.

"Sve u svemu, studije zapravo pokazuju da mikrotalasi mogu pomoći u očuvanju određenih minerala i antioksidanata“, smatra Kadogan. "Važno je zapamtiti i da se određeni antioksidansi, poput onih u šargarepi, paprici i paradajzu, "otključavaju" kuvanjem."

image