Magazin

Muška prijateljstva će biti uspešnija sve dok ih ne privlači isti tip žene, kaže studija

Prijateljstvo je važno, dragoceno i neophodno svakom čoveku, ali ako se ljubav "umeša", to može napraviti problem - posebno ako je, na primer, vašem prijatelju "za oko zapala" osoba s kojom se trenutno viđate. Prema novoj studiji, ovo je najviše naglašeno kod muških prijateljstava, jer novonastala "konkurencija" postepeno ugrožava odnos ili čak sprečava da se potencijalno prijateljstvo razvije.
Muška prijateljstva će biti uspešnija sve dok ih ne privlači isti tip žene, kaže studija© Freepik/ArthurHidden

Muška prijateljstva se u većini slučajeva ne sklapaju previše teško, a duga prijateljstva verovatno neće imati tenzije - dokle god obe strane ne dele isti ukus za žene. Ovaj fenomen je pokazalo novo istraživanje, naglašavajući da takmičenje za pažnju lepšeg pola može ostaviti posledice na muška prijateljstva ili ih potpuno sprečiti da se uopšte razviju.

"Ova studija pruža prve dokaze da preference muškaraca za određen tip partnerke mogu uticati na njihove stavove - posebno prema novim, potencijalnim prijateljima, u fazi kada ih još ne poznaju dovoljno", izjavila je vodeći istraživač Keli Kembel, prenosi "Njujork post".

U istraživanju je učestvovalo oko 40 muških i ženskih studenata. Učesnicima je prikazano po 20 fotografija suprotnog pola, koje su potom morali da rangiraju od najatraktivnijih do najmanje atraktivnih. Na deset slika su bile slavne ličnosti, dok su na drugih deset bili nepoznati ljudi.

Nakon toga, učesnici su učestvovali u tročasovnoj sesiji "prijateljstva na brzinu", koje je održano odvojeno za muškarce i žene. Učesnici u svakoj grupi su se međusobno upoznavali i razgovarali jedni s drugima oko tri minuta. Zatim bi popunili kratku anketu, kako bi procenili njihovo potencijalno prijateljstvo.

Kada su analizirali rezultate anketa, istraživači su primetili sličnosti među muškarcima: Oni koji međusobno nisu delili isti ukus za žene su imali mnogo bolje ocene, pa samim time veću šansu da razviju prijateljstvo. 

Interesantno je da je studija pokazala da isto nije važilo za ženska prijateljstva - prema nalazima, preference ka određenom tipu muškaraca nisu uticale na to da li su se žene iz studije međusobno slagale.

S obzirom na malu veličinu grupe učesnika, istraživači kažu da je potrebna studija većeg obima da bi se dodatno potvrdili rezultati njihove analize. Ipak, može se reći da su muškarci često skloniji "takmičenjima", pa tako i u međuljudskim odnosima.

image