Magazin

Sujeverje ili nešto drugo: Zato su se u doba Carske Rusije ogledala kačila visoko i pod uglom

Ruski narod je kroz istoriju zaslužan za mnoge izume - od onih epohalnih, koji su potpuno promenili tok nauke i kulture, pa sve do onih naizgled nevažnih, a ipak veoma korisnih. Jedan od takvih se toliko ustalio u narodu da je nastavio da postoji i kada su se vremena potpuno promenila. U pitanju je način kačenja ogladala na zidove - visoko, odmah ispod plafona i pod određenim uglom.
Sujeverje ili nešto drugo: Zato su se u doba Carske Rusije ogledala kačila visoko i pod uglom© Youtube / Кру

Onima koji su na filmu ili nekim slikama imali prilike da vide enterijere starih kuća i stanova širom Carske Rusije sigurno je za oko zapalo to kako su u njima bila kačena ogledala - visoko, tik ispod plafona i pod određenim uglom. Zbog čega je to tako znaju tek pojedini istoričari i etnolozi, ali većina ljudi ne može ni da nasluti koji se razlog krije iza ove navike ruskih naroda.

Odledala u Rusiji u stara vremena nisu bila za svakoga

Kako bismo odgovorili na pitanje šta je to Ruse u doba carstva navelo da svoja ogledala kače visoko i pod uglom, potrebno je da odemo korak nazad i razumemo ko je sve mogao da u kući ili stanu ima ogledalo. Danas ih imamo svi, ali su u stara vremena ona bila "rezervisana" samo za imućne građane - veleposednike, uspešne trgovce, ljude na visokom položaju i slično. Ostali su ili morali da se snalaze kako znaju i umeju i ogledala kupuju po vašarima, ili se nadaju da će jednog dana naslediti nečije.

Savremeni problemi zahtevaju savremena rešenja

Ovi koji su se snalazili su najčešće imali novca tek za neke manje primerke ovog luksuznog detalja enterijera, ali - bolje i to nego da ga nemaju uopšte. Upravo su oni i zaslužni za "izum" koji je podrazumevao da se ogledalo kači na velikoj visini, pod uglom. Za njih ono je bilo poput svetinje, prema tome čuvalo se "kao oči u glavi" - što dalje od dece koja trče po sobi i ruše sve pred sobom. Istina, rešenje nije najzgodnije, ali jeste funkcionalno. Kako su se ogledali? Tako što bi stali ispod ogledala, nakrivili glavu unazad i pogledali na gore, tražeći svoj odraz.

Carska vremena su prošla, a narod u SSSR je i dalje nastavio po starom

U vreme Sovjetskog Saveza ogledala su značajno pojeftinila jer se industrija razvijala munjevitom brzinom, ali je narod i dalje nastavio da ih kači kao i pre, ispod plafona i pod uglom. Posebnog za to razloga nije bilo, jednostavno se navika ukorenila duboko u kulturi naroda. Istina, sa dolaskom novih generacija i ovo se polako menjalo, ali su prošle godine i godine dok konačno se svako ogledalo nije kačilo normalno, u visini očiju, kako se kače i danas.

Nisu se samo ogledala kačila visoko i pod uglom. I slike su

Osim ogledala, u vremena stare Rusije su se i slike kačile na identičan način, ali za razlog bio drugačiji. Umetnička dela su tako više dolazila do izražaja jer se nije stvarao odsjaj, a ujedno su se na taj način i čuvale od direktnih sunčevih zraka zbog kojih bi slike bledele i naslaga prašine koju je posle bilo teško obrisati. Ovaj način kačenja slika se danas, recimo, može videti u velikom broju muzeja i zaista se pokazao kao veoma praktičan i zgodan.

image