Magazin

Ko menja žene, a ko se krije od svoje tašte: Neobične "ljubavne" tradicije ruskih naroda

U Rusiji žive 193 etničke zajednice - Rusa je najviše (oko 80 posto), dok svih ostalih naroda ima ukupno oko 20 procenata. Svaki od tih naroda ima svoju kulturu, verovanja i običaje. Naročito su zanimljivi oni "ljubavni" običaji.
Ko menja žene, a ko se krije od svoje tašte: Neobične "ljubavne" tradicije ruskih naroda© РИА Новости / Илья Наймушин

Mnoge etničke zajednice koje žive na teritoriji Rusije imaju jasno ograničenu teritoriju na kojoj žive i u kojoj vladaju njihova pravila. Ti narodi brižljivo čuvaju svoj jezik, kulturu, arhitekturu, veru i običaje i zahvaljujući tome opstaju već vekovima.

U etnografskim spisima i zbirkama može se pronaći dosta zanimljivosti o tome kako ti narodi žive, a možda i najinteresantnije jeste na koji način sklapaju bračne zajednice, koje tradicije poštuju kada pronađu ljubav svog života i šta u njihovoj kulturi podrazumeva brak.

Hanti imaju tradiciju igranja "žmurki"

Hanti naseljavaju Tjumensku i Tomsku oblast Rusije i trude se da svoje "ljubavne" običaje zadrže i pored toga što žive u okolini velikih gradova. Jedna od najpoznatijih tradicija jeste "igranje žmurki" - u njoj učestvuju tašta i zet, ali i buduća mlada i stariji muški članovi mladoženjine porodice. Tašta po pravilu izbegava zeta, kako joj on ne bi video lice, a buduća mlada krije sve - od bosih nogu, preko ramena i stomaka, pa sve do glasa.

Ovaj običaj povezan je sa verovanjima Hanta da se u glavi žene nalazi jedna od njene četiri duše i da je potrebno sakrivati je od članova partnerove porodice. Preostale tri su u ramenima, stomaku i nogama. Zanimljivo je i to da se drugi delovi tela mogu pokazivati.

Kareli veruju u lembi-magiju

Narod Kareli danas je nastanjen u istoimenoj oblasti Rusije, ali i u okolini Tverske, Murmanske i Leningradske oblasti. Njihova kultura je niz godina bila zasnovana na paganskim običajima, a deo tradicija se i danas zadržao. Najpoznatiji običaj povezan je sa lembi-magijom, koja je veličala žensku lepotu i putenost. Po verovanjima Karela, ove osobine moguće je preneti i drugim ženama, a sve što je potrebno jeste okupati se istom vodom kao i lepotica.

Ova tradicija se brzo prenela i na mladu i njene drugarice, koje bi se, okupavši se vodom kojom se ona kupala, dobijale malo njene sreće i privlačnosti. Nažalost, ovaj običaj se ugasio početkom 20. veka, ali je njegov duh u nešto izmenjenom obliku nastavio da postoji - danas mlade devojke upliću u kosu trake koje im daje mlada pre nego što stane na "ludi kamen".

Čukči tradicionalno menjaju žene

Narod Čukči, koji živi na samom severoistoku azijskog dela Rusije, ima tradiciju koju su etnolozi preveli na ruski jezik kao "prijateljstvo po ženama". Muškarci bi, ulazeći u brak, međusobno sklapali poseban dogovor po kome bi svako od njih mogao da bude sa suprugama svojim prijatelja, ali, uz par ograničenja.

Prvo, broj prijatelja sa kojima je jedan muškarac mogao napraviti ovakav dogovor ograničavao se na 9. Drugo - ovo menjanje među parovima može da traje najviše par meseci, i nakon toga se žena mora vratiti svom suprugu. Ovakva tradicija nastala je zbog surovosti uslova u kojima Čukči žive: samo tako, "bratski deleći" žene, narod je mogao da opstane i zadrži pozitivan prirodni priraštaj.

image