Magazin

Ove namirnice ni slučajno ne treba da dajete svom psu

Psi su veoma uporne životinje, koje će tu svoju osobinu naročito pokazati kada sednete da jedete. Iz sažaljenja ili želje da ih počastimo, često im sa stola damo komadić hrane ili neku voćku, ali ono što nam retko prođe kroz glavu jeste činjenica da psi određene namirnice ne smeju da jedu.
Ove namirnice ni slučajno ne treba da dajete svom psu© Canva / manushot

Malo ko može da odoli tužnim psećim očima koje vire ispod stola i prate trajektoriju kretanja viljuške od tanjira do usta. A takve se scene u kući u kojoj živi pas svakodnevno dešavaju. Ipak, veterinari upozoravaju da na molećive poglede ljubimaca ipak treba ostati imun, jer pojedine namirnice sa stola ovim četvoronožnim članovima porodice nikako ne prijaju, a u određenim slučajevima mogu izazvati čak i ozbiljne zdravstvene probleme.

Citrusno voće

Citrusno voće, poput pomorandži, limuna, grejpfruta, limete i mandarina sadrže visok nivo limunske kiseline i eteričnih ulja, koji mogu u velikoj meri iziritirati želudac vašeg ljubimca i u najboljem slučaju dovesti do dijareje i povraćanja. U najgorem - može doći i do promena u radu nervnog sistema, a sa takvim stvarima se ne treba igrati.

Hleb i drugi proizvodi od testa

Kvasac koji se koristi kako bi hleb "narastao" može dovesti do širenja želuca i velikih problema u gastrointestinalnom traktu. Moguće je čak i trovanje etanolom, koji nastaje u procesu fermentacije kvasca u stomaku. Posledice su vidljive već nakon 2 sata od konzumacije ove namirnice, pa ukoliko se desilo da vam je pas "maznuo" sa stola parče, dobro ispratite njegovu reakciju.

Sveže i suvo grožđe

Sveže ili suvo grožđe kod pasa može dovesti do ozbiljnih oštećenja bubrega, njihovog otkazivanja, pa čak i fatalnog ishoda. Posledice zavise od toga koliko je grožđa dospelo u želudac psa. Ovo voće je puno tanina, flavonoida i monosaharida koje psi ne mogu da metabolišu, a veterinari smatraju da je to primarni razlog njihove toksičnosti po pse.

Luk i beli luk

Osim što im sigurno neće prijati jer su ljuti i veoma intenzivnog mirisa, luk i beli luk kod pasa mogu izazvati značajne iritacije gastrointestinalnog trakta. Trenutni efekat konzumacije luka i belog luka ogleda se u grčevima u želucu povraćanju i dijareji, dok se kao dugoročne posledice mogu javiti anemija i oštećenje crvenih krvnih zranaca.

Mleko i mlečni proizvodi

Baš kao i veliki broj ljudi, i psi mogu biti intolerantni na laktozu. Samim tim, proces varenja mleka i mlečnih proizvoda im može predstavljati problem. Od stepena intolerancije zavisi i reakcija organizma: kod blažih oblika mogu se javiti gasovi, dok se kod težih oblika javljaju i grčevi u stomaku, dijareja i povraćanje koje može dovesti do dehidratacije.

image