Magazin

Postoji razlog zašto vas stjuardese pozdravljaju kada ulazite u avion

"Dobar dan, dobrodošli na let", ponavljaju stjuardese i stjuardi stojeći na vratima aviona svakom putniku koji pored njih prođe. Neko bi pomislio da su samo ljubazni. Međutim, iza tog pozdrava se krije nešto drugo.
Postoji razlog zašto vas stjuardese pozdravljaju kada ulazite u avion© Canva / yacobchuk

Verovatno se niko nije zapitao zbog čega je letačko osoblje uvek "postrojeno" na vratima aviona kada je u toku ukrcavanje. Nekako je logično da oni putnike dočekuju na ulasku i upućuju ih kako da dođu do svojih sedišta. Iako ovo jeste jedan od razloga, jer opšta kultura tako nalaže, postoji još jedan razlog, koji nikome od putnika nije ni na kraj pameti.

Šta se krije iza ljubaznih pozdrava letačkog osoblja

Stojeći na ulaznim vratima i srdačno pozdravljajući sve putnike, stjuardi i stjuardese rade još nešto - oni detaljno analiziraju svakoga ko ulazi u avion i za samo par sekundi, na osnovu njihove pojave i odgovora procenjuju ko je kakav putnik. Da li je to neko ko će moći da pomogne u slučaju neke nepredviđene situacije? Ili možda neko kome će, naprotiv, tokom leta biti potrebna neka pomoć? Ili je možda putnik pod dejstvom alkohola ili opijata, pa je potpuno nebezbedno pustiti ga na let? 

Ovakva procena na samim vratima aviona letačkom osoblju pomaže i da na pravilan način smesti putnike u kabini, vodeći računa da, primera radi, decu, starije ili osobe sa mentalnim smetnjama ili fizičkim invaliditetom ne smeštaju kod izlaza u slučaju opasnosti. Jer, ukoliko se desi da je potrebna hitna evakuacija, oni ne samo da neće moći da pomognu, već će je zbog svog stanja čak i usporiti, objasnila je stjuardesa po imenu Rania u video-snimku koji je podelila na svom nalogu na društvenoj mreži TikTok.

Vešto oko letačkog osoblja "skenira" i ručni prtljag putnika

U tih par sekundi koliko se putnik zadržava na ulazu u avion posada pogledom "skenira" i ručni prtljag. Brzo prelazeći pogledom preko torbi i rančeva oni još jednom proveravaju da u letelicu kojim slučajem nije uneto nešto što ne bi trebalo. Ukoliko im nešto zapadne za oko, oni o tome obaveštavaju obezbeđenje koje se nalazi na zemlji i druge kolege, koji potom preduzimaju sve potrebne mere kako bi se ustanovilo da li postoji bilo kakva pretnja po bezbednost.

Iako ovakve procedure mnogim putnicima ulivaju poverenje, jer to znači da je bezbednost na najvišem nivou, ima i onih kojima se ovo nikako nije dopalo. U komentarima ispod podeljenog snimka, pojedini korisnici izjavili su kako bi letačko osoblje trebalo da gleda svoja posla i ne proverava da li je neko pijan po ulasku u avion. "Kada bih bio trezan ne bih mogao da podnesem letenje avionom", napisao je jedan korisnik TikToka, dok se drugi nadovezao rekavši da je jednom zbog umora umesto "Dobar dan" rekao "Dobro veče" zbog čega ga je stjuardesa upitno pogledala.

image