Magazin

TOP 10 gradova za studentska putovanja: Na spisku je i Beograd, ali i jedan grad iz našeg "komšiluka"

Upoznavanje sa kulturom naroda i arhitekturom grada, degustiranje hrane i pića, uživanje u noćnom životu - tri su najčeća razloga za putovanja. Ovih 10 evropskih destinacija važe za pravi "studentski raj", a među njima su i Beograd i jedan grad iz "komšiluka".
TOP 10 gradova za studentska putovanja: Na spisku je i Beograd, ali i jedan grad iz našeg "komšiluka"© Canva / Jovanmandic

Lepo vreme je konačno stiglo, a uskoro će i pauza na fakultetima nakon junskog ispitnog roka. Za sve studente koji jedva čekaju da pobegnu iz grada, "proluftiraju" glavu i napune baterije za naredni ispitni rok koji je u septembru, portal Junidejz je sastavio spisak gradova koje mogu posetiti.

Tbilisi, Gruzija

Gruzija se u poslednjih nekoliko godina jako dobro pozicionirala među ljubiteljima putovanja, a njena prestonica, grad Tbilisi šarmirao sve koji vole jedinstveni spoj tradicionalne i moderne kulture i motiva. Mnoge turističke atrakcije su "na dohvat ruke", pa je istraživanje grada moguće i pešice. Hrana je izvrsna, a izbor restorana na zavidnom nivou. Osim toga, Tbilisi ima sjajan noćni život - barovi su otvoreni do kasno u noć, a cene pića veoma povoljne.

Lisabon, Portugal

Na drugom mestu našao se Lisabon, koji je poznat po svojoj očaravajućoj, živopisnoj arhitekturi i magičnim plažama okruženim borovim šumama. Putovanje u ovaj grad učiniće nezavoravnim i šetnja ušuškanim, kaldrmisanim uličicama kojima se širi miris Mediterana, a zalasci sunca na nekom od krovova uz dobro vino ili pivo učiniće da na tren zaboravite sve, pa čak i studentske obaveze koje vas čekaju po povratku kući.

Jerevan, Jermenija

Jerevan ili "Ružičasti grad", kako ga od milošte nazivaju zbog boje kamena koji je korišćen za izgradnju zdrada još u sovjetska vremena, zauzeo je visoko treće mesto na spisku TOP 10 najboljih studentskih destinacija. Ovaj mali grad, bez obzira na svoju veličinu, jedan je od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu. Pored veoma bogatog istorijskog nasleđa, on je i idealan za noćni provod - barovi su otvoreni do zore, a piće je skoro pa džabe.

Prag, Češka

Prag je poznat po dve stvari: svojoj neverovatno "kul" kulturi i - dobrom pivu po sasvim prihvatljivim cenama. Grad je pun zanimljivosti, tako da će se naći za svakoga ponešto: tu su i bioskopi i galerije i hipsterske četvrti i brojni neobični kafići i restorani u zgradama koje su nekada bili industrijski objekti. Mladi posebno vole da posete Manifest market, gde dok ispijate pivo u pozadini svira neka lagana muzika.

Rejkjavik, Island

Prestonica Islanda, Rejkjavik, je jedan od evropskih gradova koji bi zaista trebalo svi da posete. Pored veoma upečatljive arhitekture grada, turisti, posebno oni mlađi, ne propuštaju priliku da obiđu i geotermalne bazene nadomak grada ili se zapute u "foto-lov" na kitove i druge divlje životinje. Zahvaljujući netaknutoj prirodi, putovanje na Island je pravi doživljaj koji u sećanjima ostaje zauvek.

Istanbul, Turska

Na 6. mestu nalazi se Istanbul, možda i najpopularnija destinacija u Turskoj. Ovaj grad odiše šarmom kome je nemoguće odoleti, a posetiocima pruža nezaboravno iskustvo - kako kulturološko, tako i gastronomsko. Za one koji vole da svoja putovanja objavljuju na Instagramu, Istanbul je pun pogodak - popločane ulice na kojima su "načičkani" restorani i prodavnice izledaju sjajno na svakoj slici, a ako volite mačke, uvek ćete imati i dobro društvo.

Madrid, Španija

Madrid je grad koji osvaja na prvi pogled. On odiše sofisticiranošću i luksuzom, ali je baš zbog toga za nijansu skuplji od drugih koji su se našli na ovom spisku. Za razliku od Barselone, Madrid nema plažu, ali je to nadoknadio sjajnim parkovima i prostranim zelenim površinama širom grada u kojima možete uživati u prekrasnim zalascima Sunca uz čašicu Sangrije.

Beograd, Srbija

Naš Beograd našao se na 8. mestu najboljih turističkih destinacija za studente. Portal Junidejz je prestonicu Srbije opisao kao grad koji se može pohvaliti izuzetno "kul" kulturnom scenom, koja se savršeno uklapa u šarmantnu balkansku estetiku i tradiciju u kojoj dominiraju živopisne ulice, skrivene umetničke galerije i barovi u industrijskom stilu. Preporuka portala jeste da se obavezno posete Savamala i Ada Ciganlija.

Vilnjus, Litvanija

Na pretposlednjem mestu našao se Vilnjus, prestonica Litvanije. Grad je poprilično mali, ali prepun zanimljivosti. Pijaca Hales je jedna od najstarijih i najvećih pijaca u gradu i poznata je po mnoštvu ugostiteljskih objekata u kojima možete probati lokalne specijalitete. Ljubitelji umetnosti će se u Vilnjusu osećati kao u raju - grad je bogat živopisnim "strit-artom", a boemski kvart Užupis je pravo mesto za upoznavanje istomišljenika i razmenu impresija o gradu.

Zagreb, Hrvatska

"Komšijski" Zagreb je zauzeo 10 mesto na ovom spisku, a sve zahvaljujući bogatoj kulturi i istoriji i zanimljivoj arhitekturi. Grad je relativno mali, pa je sasvim izvodljivo obići ga peške za nekoliko dana, a ima i dosta turističkih atrakcija: Trg Bana Jelačića, park Maksimir, groblje Mirogoj (koje izgleda kao iz neke bajke) i naravno, katedrale u gotskom stilu. Osim toga, hrana je odlična, a cene sasvim pristupačne.

image