Magazin

Luj Viton optužen za "krađu" motiva rumunske bluze - oglasila se i rumunska ministarka kulture

Bluza koja je uključena u novu Luj Viton kolekciju navodno podseća na tradicionalnu rumunsku nošnju, ali modna kuća nije naglasila da je to bila inspiracija. Rumunska ministarka kulture rekla je da će zamoliti Luj Viton da prizna naizgled rumunske korene dizajna bluze, u nadi da se "zaštiti nematerijalno kulturno nasleđe".
Luj Viton optužen za "krađu" motiva rumunske bluze - oglasila se i rumunska ministarka kultureGetty © Paula Bronstein

U novoj kolekciji francuske modne kuće se može videti bluza koja po dizajnu podseća na tradicionalnu rumunsku bluzu pod imenom "ia", koju karakterišu vezani crni motivi na beloj tkanini. Ova jednostavno krojena, bogato izvezena bluza je pre dve godine dospela na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Ranije ove nedelje je onlajn kolektiv "La Blouse Roumaine", posvećen promociji ove rumunske bluze, optužio Luj Viton za "kršenje kulturnih prava" nekoliko zajednica, nakon što je modna kuća pokazala svoje komade bez priznavanja statusnog simbola bluze kao deo rumunske narodne kulture.

"Moramo da zaštitimo naše nematerijalno kulturno nasleđe. Naše je kulturno pravo da izrazimo svoj identitet kroz ovu odeću, kroz ove tradicionalne nošnje. One su deo rumunske istorije," rekla je za "Asošijeted pres" Andrea Diana Tanasesku, osnivač "La Blouse Roumaine".

"Iako se dizajnerski komadi često prodaju po previsokim cenama, oni ukidaju kulturni značaj, autentičnost i priče utkane u svaku nit od strane veštih rumunskih zanatlija", dodala je.

Oglasila se i rumunska ministarka kulture Raluka Turkan, rekavši da će zamoliti Luj Viton da prizna naizgled rumunske korene bluze, kao i da modna kuća mora da ukloni komade iz kolekcije dok ne dobije saglasnost da koristi kulturni dizajn i da ga na odgovarajući način predstavi.

Dodala je i da je ovo prilika da se podstakne međunarodno priznanje "neprocenjive vrednosti" rumunske tradicije.

Za sada se francuska modna kuća nije oglasila.

Ovo nije prvi put da rumunska tradicionalna nošnja služi kao inspiracija za velike modne kuće, ali bez odavanja priznanja porekla bluza. Prošle godine se kreativna direktorka Diora Maria Gracia na jednom događaju u Indiji pojavila u Dior prsluku, koji podseća na rumunski prsluk iz oblasti Gorž.

Ista modna kuća je pre nekoliko godina takođe bila optužena za krađu rumunskih motiva nakon prikazivanja kolekcije za 2017. godinu. U pitanju su bili vibrantni motivi na prsluku iz Bihora.

image