Magazin

Modni trendovi za 2024. godinu: Mašne, tufne, pahuljice (FOTO)

Tufne, metali i pahuljice su samo neke od reči koje definišu predstojeće modne trendove. Prema stručnjacima i analitičarima iz industrije, ženstvene boje poput tamno crvene i upadljive mašne će biti zastupljene u velikoj meri, ali su održivost i ručno pleteni komadi takođe dospeli na listu .
Modni trendovi za 2024. godinu: Mašne, tufne, pahuljice (FOTO)Getty © Pascal Le Segretain

Crvena trešnja

Crvena boja se uvek "vrati" tokom jeseni i zime, a analitičari smatraju da će u sledećoj godini tamna, bogata nijansa trešnje biti u centru pažnje. Neke modne kuće su na pistama prikazale modele koji su od glave do pete bili odeveni u ovu elegantnu boju (kao na Guči reviji za proleće/leto 2024.), dok se kod drugih pojavila kao upečatljiv detalj.

"Opsesija crvenom bojom se nije mogla zanemariti psolednjih nekoliko sezona, kao što se moglo videti na pisti, ali i na crvenom tepihu. Posebno su se istakle kolekcije za leto i proleće 2024. godine," prenosi "Vog".

Metalik 

Pretpostavlja se da će metalik materijali, koji se presijavaju i predstavljaju futuristički, robotski izgled, biti jedan od glavnih trendova naredne godine. Ova estetika je dominirala na Met Gali 2016. godine, kada je tema bila "Čovek protiv mašine", a ove godine se mogla videti na društvenim mrežama, zbog uticaja blještave, srebrne garderobe koju je pevačica Bijonse nosila na koncertima povodom "Renesans" turneje. 

Pored toga, supermodel Naomi Kembel je nosila lepršavu, srebrnu metalik haljinu na reviji modne kuće Aleksander Mekvin, koja je "zapalila" društvene mreže. Pretpostavlja se da će ovi materijali biti u fokusu, ali modni analitičari savetuju da ne preterujemo sa zlatnim metalik komadima, da ne bismo izgledali kao gladijator. 

Pleteni i heklani komadi

Mlađe generacije su odlučile da ovaj "starinski zanat" transformišu u nešto novo i savremeno, što se može videti na društvenim mrežama u proteklih godinu dana i može se reći da je to jedan od razloga zašto su pleteni i heklani komadi deo modne prognoze za 2024. godinu. "Dabl ju (W)" magazin je naglasio da su kardigani i šareni džemperi posebno bili istaknuti ovih sezona.

Mašne

Ogromne mašne su se više puta pojavile na revijama tokom brojnih nedelja mode, tako da se pretpostavlja da će biti zastupljene sledeće godine. Neke mašne su bile centar odevnih kombinacija, dok su druge bile suptilan, ženstven detalj. "Ovaj nežan aksesoar pomaže da odeća deluje romantičnije, bez obzira kako se nosi i može da se uklopi u mnogobrojne nijanse," prenosi magazin "Najlon (Nylon)".

Kratki šorcevi

Još jedan komad koji se često pojavljivao na revijama je veoma kratak šorts. Pretpostavlja se da će ovaj komad biti popularan kada dođe leto, ali s obzirom da je uglavnom bio kombinovan sa jaknom, blejzerom i čarapama, možda će se pojaviti i kao deo jesenjih trendova.

Pahuljice

Čipkani i nežni materijali, koji imitiraju ili podsećaju na pahuljice su se mogli videti na revijama za proleće/leto 2024. Neki dizajneri su efekat postigli sečenjem debljih slojeva materijala, dok su drugi kreirali iluziju pomoću više prozirnih slojeva. 

Tufne

Prema analitičarima Bi-Bi-Si-ja, na revijama se ove godine moglo videti više od 12 miliona tufnica. Dakle, bile su česta pojava u modnom svetu i verovatno će biti deo trendova za 2024. godinu. "Tufne su uvek tu za eleganciju i ostavljanje utiska. One su razgrane, ne previše ozbiljne. Mogu biti velike, male, suptilne... One su dezen za svakoga, bez obzira na pol, društveni sloj, doba u kom živimo...", prenosi britanski "Telegraf".

Održiva moda

Trend koji već godinama ide u stopu s vremenom predstavlja kombinaciju apsajklinga, reciklaže i održive mode. S obzirom da zagađenje koje prouzrokuje modna industrija raste iz godine u godinu, mnogi brendovi pokušavaju da održivost stave u prvi plan, tako da analitičari veruju da će upravo ovaj stav da dominira u kolekcijama i odeći za 2024.

Pored korišćenja prirodnih i veganskih materijala, apsajkling i kombinovanje stare i nove odeće će biti u fokusu.

image