Magazin

Tajne kraljevskih boja: Bube i puževi za dobijanje crvene i ljubičaste nijanse

Poznato nam je da su vekovima unazad isključivo kraljevi i kraljice smeli da nose jarke, upečatljive boje, kao što su crvena i ljubičasta. Iako su ove nijanse jedinstvene i lepe, proces dobijanja ovih pigmenata nije bio nimalo glamurozan. Za dobijanje vrlo male količine ovih boja, bilo je potrebno na stotine hiljada buba ili puževa, a često su postojala stroga pravila proizvodnje, koja su, ako ih radnici ne bi pratili, mogla da ih koštaju mnogo novca ili čak pojedinih delova tela.
Tajne kraljevskih boja: Bube i puževi za dobijanje crvene i ljubičaste nijanse© Canva/Анђела Ћосо

Proces bojenja tekstila je jedan od najstarijih zanata u ljudskoj istoriji. Neke od boja su obeležile velike trenutke u ljudskoj istoriji, jer se nalaze na brojnim portetima istorijskih ličnosti, dok neke služe kao uvid u svakodnevni život običnog čoveka već hiljadama godina. Kroz istoriju, sve su se dobijale na prirodne, ali pomalo neobične načine, prenosi Si-En-En.

Bojenje tekstila nije nova nauka, već se ljudi ovim poslom bave oko 30.000 godina. Neki od najstarijih primeraka obojenog tekstila (niti lana) su pronađeni 2009. godine u Kavkaskim planinama, za koje se procenilo da su stare 34.000 godina. Dakle, dok su Zemljom još uvek hodali mamuti, naši preci su kuvali, odnosno pravili boje za materijale.

Najrasprostranjeniji primerci boja su uglavnom neutralnih nijansi, dobijeni od blata (braon, bež), kao i crvene. Crvena boja se mogla dobiti od različitih vrsta zemlje, ali za bogate i upečatljive nijanse su se najviše koristile biljke ili insekti.

Žrtvovanje šake za savršene crvene

Najstariji primerci crvene boje datiraju iz 300. godine i uglavnom su se dobijali od broća, biljke koja ima crvene cvetove. Iako nijansa ove crvene nije bila intenzivna, bila je toliko popularna da su u 15. veku mnoge evropske tekstilne firme slale špijune u Tursku, kako bi saznali tajne pravljenja crvene od broća.

Proces dobijanja boje iz ove biljke je bio dugačak i opasan, ali pojedine tekstilne fabrike (većinom italijanske) nisu prihvatale korišćenje biljaka za pravljenje crvene boje, jer su smatrali da ona nije bila dovoljno luksuzna i kvalitetna. Štaviše, ako bi zaposleni u fabrici bili uvaćeni dok koriste broć, mogli bi da izgube svoju životnu ušteđevinu. U nekim slučajevima, kazna je bila veoma surova, da bi im nadležni odsecali šake ako primete da je boja dobijena od broća.

Dakle, šta je onda bila "luksuzna" crvena? Ona koja je bila pravljena od buba ili beskičmenjaka. Jedna od najpoznatijih je duboka crvena nijansa koja se dobija od pigmenta koji se ekstraktuje iz bube košenil. Osim što je njena boja izuzetno jarka, postoji još jedan razlog zašto je bila na vrhu lestvice: za bojenje oko 13 vunenih džempera je bilo potrebno čak 70.000 buba (veličine zrna pirinča). Drugim rečima, proces je bio komplikovan i zahtevao velike količine insekata.

Trend ljubičaste kroz istoriju

Boja koja najviše asocira na kraljeve i bogatstvo kroz vekove je bila ljubičasta, zato što je, zajedno sa jarkom crvenom, proces dobijanje ove boje bio komplikovan. Najčešće su se koristili mekušci, to jest sluz iz ljuske posebne vrste puža, koja je morala da se suši na suncu kako bi poprimila ljubičastu nijansu. U drevnim vremenima, bilo je potrebno 250.000 puževa da bi se proizvelo samo oko trideset mililitara boje, a težina jednog grama boje je imala istu vrednost kao i gram zlata.

Interesantno je da je ljubičasta, koja je u prošlosti bila rezervisana isključivo za vladare, u 19. veku postala jedna od prvih boja koja će biti modni trend. Jedan tinejdžer u Engeskoj je slučajno kreirao sintetičku ljubičastu nijansu u svojoj sobi, kada je pravio hemijske eksperimente. Njegov pronalazak je ubrzo postao ogroman hit i dečak je stekao veliko bogatstvo. Ipak, desetak godina nakon otkrića, ljubičasta više nije bila "u trendu", na čemu se njegov uspeh i zaustavio.

image