Magazin

Bez pevanja za stolom, torta i "nazdorovje": Pet važnih pravila bontona kada idete u goste kod Rusa

Dolaskom u Srbiju, veliki broj Rusa doneo je sa sobom i delić svoje kulture. Kada je reč o odlasku u goste na ručak ili večeru, postoje jasna pravila, koja se u ruskim porodicama jako poštuju. Neka su puko sujeverje, a neka - deo stare ruske tradicije.
Bez pevanja za stolom, torta i "nazdorovje": Pet važnih pravila bontona kada idete u goste kod Rusa© Canva / Syda Productions

Odlazak u goste je u ruskoj kulturi veoma značajan događaj, za koji se i domaćini i gosti spremaju po nekoliko dana unapred. Ovakva druženja se obično organizuju u vreme ručka ili večere i gotovo uvek podrazumevaju i dobro piće i igranje nekih društvenih igara. Ukoliko u svom okruženju imate nekoga ko je poreklom iz Rusije, sasvim je sigurno da će vas u nekom trenutku oni pozvati u svoj dom. Zato vam donosimo kratak "vodič" za odlazak u goste, kako se ne biste našli u nebranom grožđu.

Nikada se nemojte rukovati preko praga

Prilikom ulaska u dom, ruski domaćin i domaćica će vas dočekati kod ulaznih vrata i toplo pozdraviti. Ono što je jako važno jeste da se nikada ne rukujete preko praga (Rusi su jako sujeverni), već da ruku pružite tek kada zakoračite u stan. Rukovanje se inače, u ruskoj kulturi, praktikuje samo među muškarcima, dok se dame obično poljube u obraz i zagrle. Takođe, Rusi će jako ceniti ukoliko se već u predsoblju izujete, a u većini domova će za vas kod ulaza biti spremljene i papuče, kako po stanu ne biste hodali bosi.

U goste se nikada ne ide praznih ruku

Po višedecenijskoj (a možda i viševekovnoj) ruskoj tradiciji, u goste se nikada ne ide praznih ruku, čak iako se jako dobro poznajete i dugo družite. Gosti obavezno sa sobom treba da donesu neki "poklon": to su uglavnom torta ili flaša nekog dobrog pića, dok se ženama po pravilu daruje buket cveća. Na ovaj način se domaćinu i domaćici iskazuje zahvalnost što su se potrudili da u svom domu organizuju druženje.

Razgovori za stolom su uvek dobrodošli - pevanje nikako

U Rusiji postoji pravilo da se sa jelom ne počinje dokle god se svi gosti, kao i domaćin i domaćica, nisu smestili za sto. Budući da su Rusi veoma gostoprimljiv narod, oni će se postarati da svakom gostu čaša i tanjir budu puni, te zauzvrat "očekuju" da ih gosti sačekaju kako bi zajedno uživali u obroku. Razgovori tokom jela su dobrodošli, ali pevanje nikako nije - staro rusko verovanje kaže da će ženama koje za stolom pevaju biti lud muž.

Zdravica je obavezan deo svakog druženja

Ruske zdravice su važan element kulturnog nasleđa. One nikada nisu dosadne i najčešće predstavljaju posebno osmišljene tematske govore koji prate svaki gutljaj pića. Još jedna velika ljubav Rusa jesu citati prilikom zdravica: citiraju se ruski filmovi iz doba SSSR ili crtaći za koje niko ko je živeo izvan Rusije nikada nije čuo, ali je tako čar još veća. Na kraju zdravice obavezno se izgovara "Nazdorovje", nakon čega se čaša prazni do dna.

Nakon druženja se treba zahvaliti za gostoprimstvo

Domaćina i domaćicu koji su vas ugostili ništa neće obradovati više nego da čuju da ste uživali u zajednički provedenom vremenu. Zato kako se druženje bude privodilo kraju nemojte zaboraviti da pohvalite izvanrednu trpezu u koju je uloženo mnogo truda i zahvalite se za gostoprimstvo koje su domaćini pokazali. Uvek možete istaći i kako biste voleli da se ponovo okupite - Rusi su jako druželjubiv narod i sigurno će se potruditi da ponovo organizuju neko druženje.

image