Magazin

Koju priču krije dinosaurus koji se prikazuje na Guglu kada nemamo internet konekciju

Kada internet konekcija iznenada nestane, pretraživač Gugl Hrom korisnike "teši" neočekivanim drugarom: malim pikselizovanim Tiranosaurusom Reksom. Međutim, ovaj simpatični dinosaurus nije samo ukras.
Koju priču krije dinosaurus koji se prikazuje na Guglu kada nemamo internet konekciju© Youtube / Wolfy

Gulg Hrom je jedan od najčešće korišćenih internet pretraživača na svetu i jedan od retkih koji posvećuje posebnu pažnju važnim međunarodnim praznicima, značajnim istorijskim datumima i - zadovoljstvu korisnika. Jedna od najzanimljivijih funkcija koju je implementirao Gugl jeste ona sa dinosaurusom koji se pojavljuje onda kada ne postoji internet konekcija.

"T-Rex Game" - Guglov način da se iskupi što nema interneta

Iako postojanje stabilne internet konekcije nema ama baš nikakve veze sa samim pretraživačem, već isključivo sa provajderom koji tu uslugu pruža, Gugl se potrudio da na najbolji mogući način korisnicima olakša ove frustrirajuće trenutke. I to na vrlo kreativan način, kreiranjem posebne stranice na kojoj je prikazan simpatični dinosaurus Tiranosaurus Reks. Međutim, ova praistorijska životinja nije tu tek tako, radi ukrasa i samo jedan klik je dovoljan da on "oživi".

Avantura počinje klikom na sličicu dinosaurusa, a korisnik ima zadatak da trčeći kroz virtuelnu pustinju izbegava prepreke kao što su kaktusi ili neki leteći objekti. Pritiskom na taster "spejs" (razmak) dinosaurus skače u vis, dok se za preskakanje ili savijanje koriste strelice gore i dole. Učestalost prepreka se sve više i više povećava kako vreme odmiče, pa zabava postaje sve bolja, a korisnik ima za cilj da sakupi što više poena.

Zbog čega je Gugl odabrao baš dinosaurusa za ovu igricu

Dinosaurus nije slučajno glavni heroj Guglove tajne igrice, a njegov dizajner Edvard Jung je do korisnika na ovaj način želeo da donese dve važne poruke. Jedna je da se u trenucima kada smo bez interneta mi praktično vraćamo u praistorijsko doba, a druga - da je internet konekcija koja u tom trenutku ne funkcioniše jako slična dinosaurusima koji su davno nestali sa lica zemlje, odnosno izumrli. Ova kreativna funkcija Gugla može se protumačiti čak i kao svojevrsni podsetnik svima nama na to da nije nemoguće pronaći zadovoljstvo i u najjednostavnijim stvarima - pa čak i kada smo oflajn.

image