Magazin

Barselona uvodi zabranu za Airbnb, gradonačelnik najavio borbu protiv masovnog turizma

Gradonačelnik Barselone najavio je da će za maksimum pet godina zabraniti platformu Airbnb u borbi protiv masovnog turizma, dok je gradsko veće najavilo da će ukinuti 10.000 dozvola za stanove za turiste.
Barselona uvodi zabranu za Airbnb, gradonačelnik najavio borbu protiv masovnog turizma© Unsplash/ Logan Armstrong

Zbog te odluke katalonski grad je postao prvi u borbi protiv kratkoročnih iznajmljivanja stanova, a zbog sve češćih protesta građana protiv masovnog turizma, prenosi Tajms.

Kritičari platforme navode da je prisustvo hiljada kratkoročnih zakupa namenjenih turistima podiglo cene za lokalno stanovništvo, primoravajući neke da napuste kvartove u kojima njihove porodice žive decenijama.

Kako je najavljeno gradsko veće bi do novembra 2028. godine moglo da ukine 10.101 odobrenu turističku dozvolu za stan, čime bi kratkoročno izdavanje stanova "potpuno prestalo".

"Tih 10.000 stanova će koristiti stanovnici grada ili će ići na tržište za iznajmljivanje ili prodaju", rekao je član gradskog veća.

Snažan režim inspekcije za otkrivanje potencijalnih nelegalnih turističkih stanova nastaviće se kada zabrana stupi na snagu.
"Potrebno je više stambenog prostora, a mere koje predstavljamo su da obezbedimo veću ponudu tako da radnička srednja klasa ne mora da napusti grad jer ne može da priušti smeštaj." dodao je on.

Španska ministarka stanovanja Izabel Rodrigez rekla je da podržava odluku Barselone, za koju kaže da je ulaganje svih neophodnih napora da se garantuje pristup pristupačnom stanovanju.
Najavljene mere nisu zaustavile priliv posetilaca u grad, a lokalna udruženja pozivaju na demonstracije 6. jula pod sloganom "Dosta! Zaustavimo turizam!".

Slični skupovi, koji privlače desetine hiljada demonstranata, održani su i u drugim španskim turističkim mestima kao što su Kanarska ostrva i Palma de Majorka.


Kako se navodi, neki političari krajnje levice optuženi su da su podsticali napade na stanove za iznajmljivanje turista, a ovog vikenda nekoliko imanja je gađano silikonskim oružjem kako bi im se blokirale brave.
Predsednik Udruženja turističkih apartmana u Barseloni Apartur Enrike Alkantara optužio je opštinske vlasti da su zanesene "fobijom od turizma" i populizmom, jer turistički stanovi predstavljaju 0,77 odsto stambenog fonda Barselone i da njihovo eliminisanje neće rešiti problem pristupa stanovanju.

"Oni uništavaju sektor koji donosi 347 miliona evra u javnu kasu Barselone, sektora sastavljenog od malih vlasnika koji direktno zapošljava više od 5.000 ljudi i indirektno mnogo više: koliko će muzeja, prodavnica i restorana morati da se zatvori?", rekao je on.

image