Magazin

Autobuska linija u Barseloni "sakrivena" da bi se grad rasteretio od turista

Autobuska linija 116, koju brojni turisti koriste da bi stigli do poznatih atrakcija u gradu, uklonjena je sa mapa aplikacija za navigaciju i gradski prevoz u Barseloni. Ovaj potez je navodno pomogao da se određeni delovi grada "očiste" od turista.
Autobuska linija u Barseloni "sakrivena" da bi se grad rasteretio od turista© Pexels/Mehmet Turgut Kirkgoz

Dok neka mesta pokušavaju da privlače turiste na brojne kreativne načine, ima i gradova koji zapravo žele da se otarase velikog broja posetilaca.

U pitanju je kvart La Salut u Barseloni, čiji se stanovnici godinama žale da često imaju problema kada se vraćaju kućama s posla, jer je autobus broj 116 uvek prepun turista koji posećuju čuveni Park Guelj, koji je projektovao Antoni Gaudi. Stanovnici su rekli da bi vozilo bilo toliko puno, da je bilo nemoguće ustupiti mesto čak i starijima koji su se oslanjali na štapove za hodanje.

Ovaj park je druga najpopularnija gradska atrakcija, odmah nakon bazilike Sagrada familija, koja je Barselonu "okačila" na turističku mapu sveta, prenosi "Gardijan".

Nakon što je gradsko veće sredilo da se ova turistička ruta ukloni sa Gugl i Epl mapa, stanovnici kvarta La Salut sada imaju slobodu da koriste autobuse. "U početku smo se smejali toj ideji. Ali sada smo zapanjeni što je ta mera bila tako efikasna", rekao je Sezar Sančez, lokalni aktivista.

Albert Batle, načelnik službe za bezbednost i koegzistenciju u gradskom veću, rekao je da, pored poboljšanja mobilnosti oko Parka Guelj, "na internetu moraju da se eliminišu sve reference na autobus 116". Batle je odbio da prizna ili negira da je veće tražilo da se ova ruta ukloni, ali portparol Gugla samo je rekao da neće izbrisati autobusku rutu sve dok to ne zatraži gradsko veće.

"Sledeće što treba da uradimo je da ceo Park Guelj izbrišemo sa Gugl mapa," našalio se Sančez.

image