Magazin

Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite kao gost na venčanju

Pozvani ste na venčanje i jedva čekate da učestvujete u najvažnijem danu za ljubavni par - ali ipak, ovi radosni događaju su ujedno i svečani, te je dobro osvrnuti se na nekoliko pravila za goste koja je lako zaboraviti. Ovo nije samo zbog poštovanja protokola, već ćete praćenjem ovih primera ulepšati i olakšati ovaj veliki dan mladencima.
Stvari koje nikada ne bi trebalo da radite kao gost na venčanju© Freepik/freepik

Osim što je venčanje lepa prilika, kojom se slavi spajanje dvoje ljudi, istovremeno je i događaj koji ima određen proces i pravila. Da biste bili pažljiv i dobar gost, najbolje je da se trudite da poštujete sve zahteve para, kako biste njima, drugim gostima, a i sebi, omogućili da dan protekne bez komplikacija.

Srećom, ovo su vrlo male stvari koje vas neće mnogo koštati, ali će za mladu i mladoženju imati veliki značaj. Kada vas sledeći put budu pozvali venčanje potrudite se da ne radite sledeće:

Kasni odgovor na pozivnicu

Postoje slučajevi u kojima mnogi gosti kasne sa odgovorima (ili čak uopšte ne odgovore, bez obzira da li dolaze ili ne). Ovo može biti vrlo frustrirajuće za par koji će se venčati. Budite ljubazni prema vremenu i energiji onog koji vas je pozvao, čak iako ne želite da idete na venčanje, te mislite da vaš odgovor "nije neophodan".

Osim toga, poželjno je da se odmah odgovori na poziv zbog organizacije, a svako ko je učestvovao u planiranju venčanja sigurno zna koliko ovo stresno može da bude. Takođe, ako ste prvobitno rekli da ćete se pojaviti, ali iznenada treba da otkažete, obavestite par što pre.

Organizovanje broja gostiju, obroka i prilagođavanje mesta za iznajmljivanje obično se dešava nedeljama pre venčanja, tako da je važno razumeti da bilo koje promene ili otkazivanje u poslednjem trenutku mogu stvoriti ogroman stres za par.

Fotografisanje tokom ceremonije

Kao prijatelj ili rođak para, možda ćete osećati potrebu da napravite fotografiju dirljivih trenutaka. Ipak, ovo nije uvek dobra ideja, jer može da ometa profesionalne fotografe koje je par unajmio.

Ako postoji neko čiji je posao da sve vreme pravi fotografije, onda gosti mogu da se opuste i uživaju u događaju. Pored toga, zvuk telefona ili blic mogu da upropaste atmosferu tokom ceremonije, što odvlači pažnju od para kojem je dan posvećen. Naravno, nakon što se svečaniji deo završi i veselje počne, u redu je beležiti trenutke telefonom.

Donosite veliki poklon na venčanje

Ako želite da mladencima kupite kuhinjski aparat ili sličnan veliki poklon, to je divno. Ali to ne znači da bi trebalo da donesete poklon baš na dan venčanja. Pored svih drugih velikih obaveza koje će par imati, razmišljanje kako da ovakav poklon prenesu će postati jedna od njih.

Iako možda mislite da je ovo ljubazan potez, samo donosi još više stresa. Ako insistirate na ovom velikom daru, pošaljite ga direktno na kućnu adresu para nakon događaja ili se dogovorite sa njima kada mogu naknadno da ga preuzmu.

Ne poštujete kodeks oblačenja

Nikada ne bi trebalo da zanemarite želje mladenaca, pa čak iako se to ne slaže sa vašim ličnim ukusom i preferencama. Odeća koju gosti nose čini ogroman deo ambijenta, tako da je vaš je posao da u skladu s tim birate šta ćete nositi, koliko god je moguće.

Red za hranu i piće

Kada se služi hrana na bazi švedskog stola, gosti mogu da dobiju određen redosled po kome idu da uzmu hranu i piće. U drugom slučaju, red za švedski sto će se prirodno formirati. Bez obzira na situaciju, redosled mora da se poštuje - verovatno su svi gosti jednako gladni i žedni, tako da ovo ne znači da bi trebalo da se "borite" i preskačete red cele večeri.

Možda se u kasnijim satima ovaj redosled postane ležerniji ili potpuno nestane, ali važno je da ne odstupate od prethodno uspostavljenog rasporeda.

image