Svet

Ankara otkazala posetu švedskog ministra odbrane Turskoj

Turska ne odustaje od svojih zahteva, niti Švedska od svojih stavova
Ankara otkazala posetu švedskog ministra odbrane Turskojwww.globallookpress.com © Nina Liashonok/Keystone Press Agency

Ankara je otkazala predstojeću posetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turskoj kao odgovor na odluku Švedske da dozvoli spaljivanje Kurana, islamske svete knjige, u blizini turske ambasade u Stokholmu.

"Sa žaljenjem smo posvedočili da nisu preduzete nikakve mere protiv ovih podlih i gnusnih dela protiv Turske i našeg predsednika (Redžepa Tajipa Erdogana). Stoga je u ovom trenutku poseta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara postala besmislena. Dakle, otkazali smo posetu", rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Ovaj potez koji je najavio Akar usledio je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke "Stram kurs" (Tvrda linija), dobio dozvolu da spali Kuran u subotu ispred turske ambasade u Stokholmu, prenosi Anadolija.

Švedski ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije rizikuju dalje odlaganje Turske ratifikacije kandidature Švedske za članstvo NATO. On je, međutim, dodao da bi bilo "veoma neprikladno" da se nekoj osobi ne dozvoli da demonstrira.

Akar je rekao da je neprihvatljivo ćutati i dodao: "Bilo je neophodno preduzeti mere i preduzeti mere predostrožnosti”.

Ističući podršku Turske politici otvorenih vrata NATO-a, Akar je rekao da je sve što Ankara želi "ispunjenje obaveza" iz memoranduma potpisanog sa Švedskom i Finskom. "Očekujemo da Švedska i Finska urade svoj deo, svoj domaći zadatak."

Ankara je uslovila ratifikaciju članstva nordijskih zemalja ispunjavanjem uslova koji se mahom tiču kurdskih azilanata u ovim zemljama. Turska želi da Švedska suzbije aktivnosti Kurdistanske radničke partije (PKK), naoružanih snaga koje se decenijama bori protiv turske države i koju Ankara vidi kao teroriste.

Turska je upozorila Švedsku da je dozvoljavanje propagandnih aktivnosti koje su se krugovi povezani sa PKK spremali da sprovedu u Stokholmu u subotu "čisto kršenje" sporazuma, prema turskim diplomatskim izvorima.

Prošle nedelje, Turska je pozvala Švedsku da preduzme korake protiv terorističkih grupa nakon demonstracija u Stokholmu, gde su pristalice terorističke organizacije PKK obesili lutku sa likom turskog predsednika.

Švedska i Finska su zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u prošlog maja, napuštajući višedecenijsku politiku vojne neutralnosti podstaknuti ruskom specijalnom vojnom operacijom.

Međutim, Turska – članica NATO-a više od 70 godina – iznela je primedbe, optužujući dve zemlje da tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke grupe, uključujući PKK i Terorističku organizaciju Fetulah (FETO).

Prošlog juna, Turska i dve nordijske zemlje potpisale su memorandum na samitu NATO kako bi se pozabavile legitimnim bezbednosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

Čavušoglu: Nadam se da Švedska neće dozvoliti spaljivanje Kurana

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se nada da švedske vlasti neće dozvoliti protest koji uključuje spaljivanje Kurana.

Aktivista krajnje desnice iz Danske Rasmus Paludan, koji ima i švedsko državljanstvo, dobio je dozvolu policije da danas organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu, gde namerava da spali Kuran.

"Data je dozvola toj osobi, uprkos svim našim upozorenjima. Ovaj podli čin će se desiti oko 16 časova po turskom vremenu, nadam se da će švedske vlasti preduzeti potrebne mere do tada i da neće to dozvoliti", rekao je Čavušoglu novinarima.

On je, takođe, rekao da se protest ne može označiti kao sloboda izražavanja, preneo je Rojters.

U međuvremenu, i proturske i prokurdske grupe planiraju za danas demonstracije u švedskoj prestonici.

image