Svet

Antiislamski aktivista planira da na protestu u Švedskoj spali Kuran

Rasmus Paludan već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije
Antiislamski aktivista planira da na protestu u Švedskoj spali Kuran© Принт скреен/SwedenRoyals

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da sutra organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gde namerava da spali svetu knjigu islama Kuran, što bi moglo da zakomplikuje njene napore da ubedi Tursku da odobri prijem u NATO.

U isto vreme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prestonici.

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uverila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dve države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbesnele tursku vladu zbog vešanja lutke sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle nedelje.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kuran ispred turske ambasade.

Paludan, koji takođe ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora ali nije želeo da komentariše kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu takodje planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

image