Svet

Turska upozorila Švedsku: Ne pokušavajte da nas prevarite

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem rekao je da akcije Radničke partije Kurdistana rizikuju da zakomplikuju proces ratifikacije zahteva Ankare za prijem Švedske u NATO
Turska upozorila Švedsku: Ne pokušavajte da nas prevarite© Танјуг/AP Photo/Andrew Medichin

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu oglasio se povodom akcija Radničke partije Kurdistana (PKK) u Švedskoj i pozvao Stokholm da "ne pokušava da obmane" Ankaru.

Ranije je agencija Anadolija, pozivajući se na turskog ministra pravde Bekira Bozdaga, napisala da Švedska ne može da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO ako nastavi da "ignoriše terorističke provokacije". Bozdagova izjava usledila je nakon mitinga koji su u Stokholmu održale pristalice PKK koja je zabranjena u Turskoj, čiji su učesnici dali brojne uvredljive izjave na račun turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. 

Nakon ovih događaja, predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop otkazao je planiranu posetu svog švedskog kolege Ankari.

Advokat turskog predsednika podneo je prijavu Glavnom tužilaštvu Ankare u vezi sa protestom i pokrenut je krivični postupak. 

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je da akcije PKK rizikuju da zakomplikuju proces ratifikacije zahteva Ankare za prijem Švedske u NATO.

Čavušoglu je poručio da je odluka tužilaštva da nije potrebna istraga o ovoj akciji apsurdna.

"Ko sprovodi ovu akciju? Teroristi koji govore o slobodi izražavanja. Da li je ova provokacija rasistički napad? Jeste. Neka odgovore da li je rasizam zločin u Švedskoj. Niko ne treba da nas obmanjuje. Neka nam niko ne kaže da u Švedskoj postoji sloboda govora, to nije zločin. To je zločin rasizma i mržnje", istakao je Čavušoglu.

image
VV inauguration
banner