Svet

Komandant NATO: Turska ili nordijske zemlje je opasna dilema koju niko ne želi

Turska je godinama jedna od najpostojanijih članica NATO, ali se sada sve češće čuju pozivi da se izbaci iz Alijanse
Komandant NATO: Turska ili nordijske zemlje je opasna dilema koju niko ne želiwww.globallookpress.com © Base IMAGO/Markku Ulander

Turska mora da prekine "jednostranu operaciju opstrukcije" i dozvoli Švedskoj i Finskoj da se pridruže NATO, smatra penzionisani američki admiral i vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis.

U autorskom tekstu za "Blumberg", Stavridis navodi da je turska suzdržanost "poklon" Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu i pozvao predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da "jednostavno kaže 'da'".

Tekst bivšeg komandanta NATO ne može biti slučajnost i pokazuje da uprkos svim optimističnim pričama da je situacija uobičajena, problem turskog "zatezanja" je ozbiljniji nego što ga Zapad predstavlja, čemu u prilog govore sve brojniji glasovi koji pozivaju da se Turska izbaci iz NATO.

"Turci su godinama obezbeđivali trupe, avione i brodove za svaku misiju NATO-a. Pod mojom komandom, oni su pružili borbenu sposobnost za intervenciju u Libiji 2011. godine, nešto što su drugi veliki saveznici odlučili da izbegnu. Svaki put kada sam nešto tražio, oni su uradili", naveo je Stavridis.

Prema njegovim rečima, Turska zauzima "ovaj kontraproduktivan stav prema nordijskim zemljama zbog njihove navodne podrške kurdskim teroristima i odbijanja da izruči desetine Kurda koje traži Ankara".

"Mogu to da razumem. Vlade sve tri zemlje treba da budu u bliskoj konsultaciji kako bi se uverile da ništa što bilo koja članica Alijanse radi ne remeti unutrašnju bezbednost druge članice. Švedska je već učinila mnogo, mnogo ustupaka Turskoj tokom procesa proširenja", naveo je on.

Stavridis smatra da veliki izazov za NATO nije terorizam već ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini koja je, tvrdi on, podstakla dve neutralne zemlje da apliciraju za članstvo u Alijansi.

Obe zemlje su se, piše Stavridis, tokom vekova borili protiv Rusije ali su, bar tehnički, ostale po strani tokom Hladnog rata. To što su sada odlučile da odustanu od neutralnosti pokazuje koliko ozbiljno shvataju rusku "pretnju globalnom poretku", naveo je on.

Stavridis navodi da Švedska ima modernu vojsku i proizvodi lovce pete generacije - "gripene". Finci, kojih ima pet miliona, mogu u roku od nekoliko nedelja da pošalju na teren stotine hiljada dobro obučenih i potpuno opremljenih kopnenih borbenih snaga. "Želimo ih u našem timu", naveo je on.

Stavridis je, ipak, upozorio da bi izbor između nordijskih zemalja i Turske u NATO bio greška.

"Turska može da se pohvali drugom po veličini vojskom u NATO-u, ima važne objekte, uključujući vazdušnu bazu Indžirlik, i domaćin je sveukupne NATO komande za kopneno ratovanje u Izmiru. NATO-u je potrebno da Turska nastavi da bude aktivna i pozitivna članica. Takođe treba uvesti i Finsku i Švedsku. Niko ne želi da bira između njih. Na Erdoganu je da osigura da se to ne dogodi."

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner