Rusija

Putin: Fašizam i nemački tenkovi ponovo prete Rusiji

Predsednik Rusije prisustvovao je u Volgogradu obeležavanju 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici koja je promenila tok Drugog svetskog rata i borbe protiv nacista
Putin: Fašizam i nemački tenkovi ponovo prete Rusiji© Tanjug/ Dmitry Lobakin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Fašizam i nemački tenkovi ponovo prete Rusiji, upozorio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom obeležavanja 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici.

"Fašizam ponovo preti našoj zemlji. Ponovo smo prinuđeni da odgovorimo na agresiju Zapada. Ponovo nam prete nemački tenkovi 'leopard' sa krstovima, koji su sada u rukama ukrajinskih sledbenika Hitlera i Bandere", precizirao je ruski predsednik.

Prema rečima predsednika, ideologija nacizma u svom modernom obliku ponovo direktno preti bezbednosti Rusije, ali Rusija ima čime da odgovori na zapadnu agresiju.

Onima koji uvlače Nemačku u novi rat sa Rusijom i očekuju da će poraziti Rusku Federaciju, kao i onima koji očigledno ne shvataju da će ishod sukoba biti potpuno drugačiji, Putin je poručio da se Rusija, kada odgovara na pretnje, neće zaustaviti samo na oklopnim vozilima.

I nakon pobede u Staljingradskoj bici svima je postalo potpuno jasno ono što je sovjetski narod znao od početka, rekao je Putin i precizirao - "nacistički planovi da unište našu zemlju, sve njihove ideje o svetskoj dominaciji osuđene su na propast".

Tokom 200 dana trajanja bitke dve armije su se borile do smrti, a pobedila je ona koja je imala jači duh, rekao je lider Rusije i dodao da je moral ruskih vojnika održavala činjenica da je istina na njihovoj strani.

"Postizati nemoguće bilo je i jeste u krvi i karakteru našeg višenacionalnog naroda – upravo je to srušilo nacizam", rekao je.

Putin je zaključio da Staljingradska bitka nije bila bitka samo za grad, već bitka za budućnost napaćene, ali nepokorne zemlje. Dodao je da će Staljingrad zauvek biti simbol nepobedivosti ruskog naroda, a hrabrost njegovih oslobodioca najvažniji moralni orjentir Rusije.

"Naša moralna dužnost, pre svega, prema pobedonoscima, jeste da pažljivo i u celini čuvamo sećanje na njihov podvig. Nećemo dozvoliti da neprijatelji i sledeće generacije iskrive ulogu Staljingradske bitke u pobedi nad nacizmom i oslobođenju celog sveta od ovog monstruoznog zla", naglasio je ruski predsednik.

"Srećan praznik koji proslavlja život i pravdu", poručio je Putin.

Ruski predsednik je ranije tokom dana položio cveće na Večni oganj u Dvorani vojne slave muzeja-rezervata Staljingradske bitke na Mamajevom Kurganu, a zatim je minutom ćutanja odao počast sovjetskim vojnicima poginulim tokom Staljingradske bitke. Položio je cveće i na grob maršala Vasilija Čujkova koji je dva puta dobio orden Heroja Sovjetskog Saveza i koji je sahranjen na teritoriji Mamajevog Kurgana.

Predsednik Rusije je doleteo u Volgograd (nekada Staljingrad) zbog povodom obeležavanja 80 godina od pobede u Staljingradskoj bici, a nakon polaganja venca i prisustva ceremoniji očekuje se da će se sastati sa predstavnicima patriotskih i omladinskih organizacija kao i da će razgovarati sa gubernatorom Volgogradske oblasti Andrejem Bočarovim.

Staljingradska bitka, koja je trajala od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine, upisana je u istoriju kao jedna od najvećih po trajanju i broju učesnika kopnenih snaga u Drugom svetskom ratu. Ta bitka je označila korenitu prekretnicu u ratu i postala simbol moralne pobede nad fašizmom.

Na današnji dan širom Rusije se održavaju komemorativni skupovi posvećeni godišnjici poraza nacističkih trupa kod Staljingrada, koji su im nanele snage Crvene armije. Volgogradska oblast je svake godine centar proslava, a Državni istorijski i memorijalni muzej-rezervat "Staljingradska bitka" od 2011. proglašen je posebno vrednim kulturnim nasleđem naroda Rusije.

image