Rusija

Staljingradska bitka oličenje nenadmašne hrabrosti i junaštva

Staljingradska bitka preokrenula je tok Drugog svetskog rata i označila početak oslobođenja Evrope i sveta od fašizma, saopštila je ambasada Rusije u Srbiji
Staljingradska bitka oličenje nenadmašne hrabrosti i junaštva© Tanjug/(STR)

Prošlo je 80 godina od pobede Crvene armije u bici kod Staljingrada – najznačajnije prekretnice u Velikom Otadžbinskom ratu u Drugom svetskom ratu.

Dana 2. februara, obeležava se jedna od najvažnijih godišnjica, ne samo za Rusiju, nego i ceo svet. Na taj dan 1943. godine, Crvena armija je slomila nacističku vojsku u Staljingradskoj bici, jednoj od najtežih i najkrvavijih u istoriji naše civilizacije, piše u saopštenju ambasade Rusije u Srbiji.

Za heroizam dokazan u žestokim borbama, koje su trajale 200 dana, više od 700 hiljada sovjetskih boraca su odlikovani medaljom "Za odbranu Staljingrada", a 122 vojnika – najvišom državnom nagradom, ordenom Heroja Sovjetskog Saveza.

Staljingradska bitka je postala oličenje nenadmašne hrabrosti, junaštva i samopožrtvovanja svih naroda bivšeg Sovjetskog Saveza, preokrenula tok Drugog svetskog rata i označila početak oslobođenja Evrope i sveta od fašizma.

Danas, 80 godina kasnije, sećanje na besprimeran podvig predaka, koji su, dajući svoje živote, onemogućili ostvarivanje krvavih nacističkih planova, živi u ljudskim srcima. To uliva nadu da čovečanstvo ipak neće dopustiti preporod nacističke ideologije.

Pres služba Kremlja saopštila je da će ruski predsednik Vladimir Putin u okviru obeležavanja godišnjice bitke biti u radnoj poseti Volgogradu.

U saopštenju se navodi da će ruski lider položiti venac kod Večne vatre u "Dvorani ratne slave" u muzeju "Staljingradska bitka" na Mamajevom kurganu. Nakon toga, predsednik će održati govor na svečanom koncertu.

image
VV inauguration
banner