Svet

Bivši šef CIA: Rusija priprema novu ofanzivu u Donbasu

General Dejvid Petreus smatra da ruska strana stvara uslove za novu ofanzivu najverovatnije u Luganskoj oblasti, dok se Ukrajinci spremaju za kontraofanzivu negde na jugu zemlje
Bivši šef CIA: Rusija priprema novu ofanzivu u Donbasuwww.globallookpress.com © I-Images

Bivši direktor CIA i komandant američkih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus izjavio je da Rusija priprema novu oganzivu u Donabasu.

Petreus je, u intervjuu za nemački RND, kazao da ruska strana stvara uslove za novu ofanzivu najverovatnije u Luganskoj oblasti, dok Oružane snage Ukrajine dobijaju zapadne tenkove, obučavaju se na novim sistemima i spremaju za kontraofanzivu negde na jugu zemlje.

O pripremi novog napada, kaže bivši šef CIA, svedoči veliki broj ruskih vojnika, artiljerije, raketa, dronova i drugih sistema naoružanja.

"Teško je predvideti kada će ofanziva početi. Vremenske prilike će igrati veliku ulogu u određivanju pravog trenutka", smatra je Petreus, koji je jedan od direktora KKR fonda koji je manjinski vlasnik "Junajted medije" u čijim su rukama TV N1, "Nova S" i "Danas"  .

Petreus je pozvao zapadnu zajednicu da pooštri sankcije Rusiji i podržao je zahteve ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji traži od saveznika borbene avione i rakete većeg dometa.

Ranije u sredu, predsednik Ukrajine je tokom govora u britanskom parlamentu zatražio od Londona borbene avione.

Kako prenosi "Skaj njuz" britanski premijer Riši Sunak dao je instrukcije ministru odbrane Benu Volasu tražeći podatke o naoružanju koje bi mogli da pošalju Kijevu.

image