Svet

Britanija ne bi da šalje avione: Ukrajinci nemaju dovoljno iskustva

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka smatra da bi ukrajinskoj vojsci bilo potrebno mnogo vremena da se obuči za korišćenje veoma složenih delova britanske vojne opreme
Britanija ne bi da šalje avione: Ukrajinci nemaju dovoljno iskustvawww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Velika Britanija ne smatra da je izvodljivo da pošalje svoje borbene avione Ukrajini, izjavio je danas portparol premijera Rišija Sunaka.

"Smatramo da nije praktično da šaljemo te avione u Ukrajinu. Nastavićemo da razgovaramo sa saveznicima šta smatramo da je pravi pristup", preneo je Rojters njegovu izjavu.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je da su britanski borbeni avioni F35 "ekstremno sofisticirani" i da ne bi bilo praktično slati ih u Ukrajinu, prenosi "Politiko".

"U ovom trenutku nas ograničava to što bi ukrajinskoj vojsci bilo potrebno mnogo vremena da se obuči za korišćenje veoma složenih delova britanske vojne opreme", poručio je on i dodao da će Velika Britanija svakako nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu. 

Kako prenosi "Politiko", Kijev je poslednjih dana pojačao svoje zahteve za avionima nakon što su evropski zvaničnici potvrdili da će im obezbediti borbene tenkove, a odluka Dauning strita dolazi samo nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden isključio mogućnost da Amerika Ukrajini pošalje svoje lovce F-16.

"Istražićemo šta još možemo da uradimo kako bismo podržali Ukrajinu, ali mislimo da trenutno nije praktično slati borbene avione", zaključio je britanski zvaničnik.

Koalicija za slanje vojske

Bivši zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džerald Hovart smatra da Zapad treba da osnuje koaliciju zemalja-članica NATO-a koje bi želele da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu.

"Mislim da Zapad treba da odluči kako planira da obavi svoj posao i kako Ukrajina treba da dobije taj rat. Smatram da jednostavno kretanje u pravcu uključivanja u sukob neće pomoći. Sada nam je potrebna strateška odluka i mislim da bi trebalo da preuzmemo obavezu da formiramo koaliciju onih koji žele da se uključe u sukob, podrže Ukrajinu i potisnu Rusiju iz te suverene zemlje", rekao je Hovart za televiziju "Skaj njuz".

Po njegovom mišljenju, Zapad bi trebalo da "razmotri" opciju slanja svojih vojnika u Ukrajinu. Takođe je dodao da zapadne zemlje ne bi trebalo odmah da isporuče Ukrajini lovce jer, ukoliko bi američki avioni F-16 pali u ruke ruske vojske Zapad bi se suočio sa novom opasnošću.

Džerald Hovart bio je zamenik ministra odbrane Velike Britanije od 2010. do 2012. godine.

Grčka: Ne damo "leoparde", potrebni su nam

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je tokom posete Japanu rekao da Grčka neće snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", javio je dopisnik grčke javne televizije ERT iz Tokija.

Prema rečima dopisnika, Micotakis je takvu izjavu dao u intervjuu za "Nikei Asia".

"Pružili smo značajnu vojnu podršku Ukrajini, poput oklopnih pešadijskih vozila, ali nećemo dati tenkove "leopard 2" iz prostog razloga što su apsolutno neophodni našoj strategiji odbrane. Želimo da podržimo Ukrajinu, ali ne na račun naših odbrambenih sposobnosti", rekao je grčki premijer. 

image
VV inauguration
banner