Srbija i Balkan

Vulin za RT Balkan: Bez slobodne i jake Rusije nema ni slobodne i jake Srbije (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici je nastavak revizije istorije i rezultata Drugog svetskog rata i pokušaj kažnjavanja Srba, poručio je Vulin

Nekadašnji šef BIA i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je da onaj ko ne voli Rusiju nije prijatelj Srbije i da "bez slobodne i jake Rusije, nema ni slobodne i jake Srbije".

Vulin je u razgovoru za RT Balkan na Međunarodnom sastanku visokih zvaničnika odgovornih za bezbednosna pitanja u Sankt Peterburgu, poručio da Rusija nije izlovana, što pokazuje i bezbednosni samit na koji je došlo dve trećine članica Ujedinjenih nacija.

"Ovo je pokazatelj da postoje zemlje koje su slobodne i koje hoće da sa drugim slobodnim zemljama traže puteve da naš svet ne nestane. Suštinski problem je odsustvo međunarodnog prava. Primer za to je NATO agresija 1999. godine. Tada su pokušali da ubiju Srbiju, Srbija se oporavila ali međunarodno pravo nije", rekao je on.

Vulinje rekao i da ga veoma brine bezbednosna situacija na Balkanu.

"Zapad svako rešenje balkanskog pitanja vidi tako što se potpuno eliminiše srpski faktor. Srbe treba razbiti u nekoliko država, a Šiptari da naprave veliku Albaniju. Balkansko pitanje se rešava tako što se čuva Dejtonski sporazum ali se razbija Republika Srpska. Priča se o nepovredivosti granica ali se cepa Kosovo... Sva rešenja se vide tako da nema organizovanih, snažnih ujedinjenih Srba na Balkanu", rekao je on i upozorio da "svi ratovi na Balkanu počinju tako što se Srbi dovode do pretnje fizičkim uništenjem i ne mogu da upravljaju svojom sudbinom".

On je ocenio da će rezolucija o Srebrenici destabilizovati Bosnu i Hercegovinu, delove Balkana i pokrenuti procese koje Zapad neće moći da kontroliše.

"Plašim se, kakva će biti situacija u BiH? Kako živeti sa 'genocidnim narodom'? Kako ih uvažavati u skladu sa Dejtonskim sporazumom? Ako ne poštujete RS, kako da zemlja da opstane u dejtonskom formatu? Ako sve Srbe proglasite genocidnim narodom, kako ćete primiti Srbiju u EU, sarađivati sa nama", upitao je Vulin i poručio da je cilj rezolucije kažnjavanje Srba i nastavak revizije istorije i Drugog svetskog rata, "osveta Srbima za otpor i pobedu".

Vulin je naglasio da Zapad "nije svestan šta je uradio u svojoj aroganciji". Prema njegovim rečima, sada će i drugi pokrenuti pitanja genocida. Srbija za zločine u NDH, Rusija za 20 miliona građana Sovjetskog Saveza, Afrika za genocide koji su činili Nemci, Belgijanci, Francuzi, Italijani...

"Jedina nada za čovečanstvo je stvaranje multipolarnog sveta. Ako do toga ne dođe, treći svetski rat neće nastupiti, on je već počeo onog dana kada je ujedinjena Nemačka i kada su pristupili rasturanju dve velike pobednice rata - Sovjetskog Saveza i Jugoslavije", rekao je Vulin.

Kada je reč o članstvu "Kosova" u Savetu Evrope, Vulin je poručio da ako "Kosovo" bude primljeno, treba da se spremi Severni Kipar, kao ustupak Turskoj koja nije članica EU.

"Evropu vode lažovi i licemeri koji nisu održali svoju reč i pogazili su Briselski sporazum, a sada guraju teritoriju koju predstavljaju kao državu. U Savetu Evrope nema Rusije, a gde nema Rusije, nema ni pravde za Srbiju", rekao je on i ocenio da bi Srbija trebalo da napusti Savet Evrope.

"Nisam optimista kada je reč o rezoluciji o Srebrenici i ulasku 'Kosova' u Savet Evrope, Protiv nas su EU, NATO i dobar deo islamskog sveta. U teškoj smo poziciji, nemamo puno šanse, ali je na nama da se borimo", rekao je on.

Osvrnuvši se na sukob u Ukrajini, Vulin je rekao da je to sukob dva sistema vrednosti, jedne civilizacije sa tradicionalnim vrednostima i druge, koja nema ni vrednosti, ni naciju ni tradiciju.

Kada je reč o Republici Srpskoj, Vulin je podsetio da RS nisu napravile sile u Dejtonu već Srbi, a ona je u Dejtonu samo priznata.

"Srbi su je napravili da se užasi iz Drugog svetskog rata, milionska stradanja ne ponove", rekao je on. "Bosnu i Hercegovinu neće razbiti Republika Srpska, već oni koji bi da unište i ukinu RS. Ne možete da imate večiti protektorat na BiH i da očekujete da ona bude uspešna, a onda da negirate srce te države", dodao je.

image
VV inauguration
banner