Srbija i Balkan

Moskva: Guranje "Kosova" u Savet Evrope dokaz koliko su nisko pali

Razgovori o ulasku Prištine u Savet Evrope primer su politike "zasnovane na pravilima" koje određuje Zapad, podsećaju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskva: Guranje "Kosova" u Savet Evrope dokaz koliko su nisko paliwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Guranje tzv. Kosova u Savet Evrope pokazuje koliko je ova organizacija degradirala, kažu danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije za "RIA Novosti".

"Priština je učinila još jedan, ali ne i poslednji korak ka članstvu u Savetu Evrope", prokomentarisao je neimenovani izvor, podsećajući da je 27. marta ove godine Parlamentarna Skupština Saveta Evrope izglasala preporuku da Priština bude novi član ove organizacije.

"Autori ove inicijative lako su prešli preko ključne odredbe povelje Saveta Evrope koja govori da je on stvoren 'u cilju jačanja jedinstva evropskih naroda'. Tako izgleda 'red koji se zasniva na pravilima' (Zapada)", prokomentarisali su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope do sada je Prištinu označavao kao "Kosovo*".

Ipak, u aprilu ove godine, na sednici Parlamentarne skupštine, očekuje se da će biti usvojen zahtev tzv. Kosova za članstvo, a potom i da bi u maju, na ministarskom sastanku, njegov ulazak u Savet mogao da bude i izglasan.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, koji se od izbora Ane Brnabić za predsednicu Skupštine nalazi na čelu Vlade potvrdio je da je za formiran tim koji će se boriti protiv prijema Prištine u Savet Evrope.

Ivica Dačić je rekao da će se na čelu tima nalaziti on i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prethodno je u Parizu prihvatio izveštaj Dore Bakojani, u kojem su preporučuje da se tzv. Kosovo primi u SE.

Za odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH, Maja Vukićević i Snježana-Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.

image