Srbija i Balkan

Prištinu guraju u Savet Evrope po ubrzanoj proceduri: Glasanje pomereno za dva dana ranije

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nedavno je prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude pozvano da postane članica Saveta Evrope
Prištinu guraju u Savet Evrope po ubrzanoj proceduri: Glasanje pomereno za dva dana ranijeGetty © George Pachantouris

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope raspravljaće o zahtevu tzv. Kosova za članstvo 16. aprila, a ne 18. kako je prvobitno najavljeno.

I u ovoj zvaničnoj objavi Savet Evrope naveo je Kosovo*, uz napomenu da se to čini u skladu sa Rezolucijom 1244 saveta bezbednosti UN.

Uprkos tome što nije priznat država Ujedinjenih nacija, Priština bi mogla da postane članica Saveta Evrope, iako u toj organizaciji mogu da budu samo države, a ne teritorije.

Kao jedan od razloga zašto je rasprava o Prištini pomerena, ambasadorka i stalna predstavnica Srbije u SE Suzana Grubješić navodi da je verovatno strah da u četvrtak 18. aprila ne bi bilo dovoljno poslanika u sali.

Ona je navela da je sve urađeno po ubrzanoj proceduri i u vanrednim okolnostima.

"Počev od kosovskog podnošenja kandidature za članstvo, glasanja o otpočinjanju procedure, izbora izvestioca, izmene izveštaja i davanja preporuke za članstvo, pa do vanredne sednice Političkog komiteta", ocenila je Grubješićeva.

Za glasanje u Parlamentarnoj skupštini potrebno je prisustvo trećine poslanika, od kojih je potrebno da dve trećine podrži izveštaje i da izglasa mišljenje, koje se zatim prosleđuje Komitetu ministara, jedinom organu SE koji odlučuje o članstvu tzv. Kosova.

Grubješićeva je rekla da je sastanak Komiteta ministara zakazan za 16. i 17. maj i da će i on odlučivati dvotrećinskom većinom, ukoliko se to mišljenje nađe na dnevnom redu.

Kako se navodi na sajtu Saveta Evrope, tokom prolećnog zasedanja raspravljaće se najviše o Rusiji i događajima u njoj. Poslanici će voditi raspravu o smrti političara Alekseja Navaljnog, o Vladimiru Kara-Murzi, o pomoći ukrajini i predlogu da se zamrznuta ruska imovina iskoristi u te svrhe.

Podsetimo, Rusija je napustila Savet Evrope još 2022. godine.

image