Svet

Borelj se izvinio: Nisam rasista, džungla je svuda

Šef diplomatije EU Žozep Borelj se izvinio onima koji su njegovu metaforu protumačili kao "kolonijalni evrocentrizam"
Borelj se izvinio: Nisam rasista, džungla je svudaAP © Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Šef diplomatije EU Žozep Borelj smatra da njegovo poređenje Evrope sa "baštom" i sveta oko nje "sa džunglom" nije rasističko. Njegov komentar objavljen je na zvaničnom sajtu Evropske unije, prenose RIA Novosti.

Diplomata je objasnio da pod džunglom misli na rast političke moći u svetu.

"Rast ovog sveta bezakonja i nereda je ono što sam mislio pod džunglom. Moje pominjanje džungle nema rasističku, kulturnu ili geografsku konotaciju. Zaista i nažalost, 'džungla' je svuda, uključujući i danas u Ukrajini", istakao je Borelj.

On je dodao da je njegova izjava o "privilegovanoj Evropi – 'bašti' koja je okružena 'džunglom' izvučena iz konteksta i pogrešno shvaćena".

"Takođe,6 imam dovoljno iskustva da shvatim da ni Evropa ni Zapad nisu savršeni i da neke zapadne zemlje s vremena na vreme krše međunarodno pravo", ocenio je zvaničnik.

Šef evropske diplomatije se izvinio onima koji su njegovu metaforu protumačili kao "kolonijalni evrocentrizam".

"Neki su ovu metaforu pogrešno protumačili kao manifestaciju kolonijalnog evrocentrizma. Žao mi je ako se neko osetio uvređenim", napisao je Borelj na svom blogu.

Govoreći 13. oktobra na otvaranju Evropske diplomatske akademije u belgijskom gradu Briž, Borelj je izneo mišljenje da je "privilegovana Evropa 'bašta', a svet oko nje 'džungla' koja može da upadne u evropski mehanizam koji dobro funkcioniše".

Evropski zvaničnik je istakao da se "protivi ideji Evrope kao tvrđave zaštićene od problema ostatka sveta i da se zalaže se za dublju saradnju sa spoljnim svetom, posebno sa globalnim Jugom".

Istovremeno, sam projekat izgradnje moderne Evrope, prema njegovim rečima, u početku se zasnivao na odbacivanju politike sile, odbijanju da se sledi "zakon džungle".

"Uspeli smo da zamenimo zakonske procedure oslanjanja na silu. Zato sam i govorio o Evropskoj bašti. Kroz naš savez smo uspeli da ojačamo mir i saradnju između prethodno zaraćenih strana, zadržavajući zajedničku posvećenost poštovanja pravila i zakona", objasnio je Borelj.

image
VV inauguration
banner