Svet

Namesniku Lavre određeno dva meseca kućnog pritvora: "Odluka suda po političkom nalogu"

Mitropolit Pavle optužen je za saučesništvo sa Rusijom, izazivanje međuverske mržnje i vređanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog
Namesniku Lavre određeno dva meseca kućnog pritvora: "Odluka suda po političkom nalogu"www.globallookpress.com © Eugen Kotenko/Keystone Press Agency

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uručila je danas namesniku Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavlu obaveštenje o otvaranju krivičnog postupka zbog sumnje da je raspirivao versku mržnju i saradnje sa Rusijom.

"Danas u 07:30 mi je uručena optužnica. Sada će mi biti pretresena kuća. Nisam kriv i molim vas za molitvu", rekao je mitropolit Pavle.

Prema rečima mitropolita, prilikom predaje obaveštenja, službenici SBU su rekli da je optužen za "saučesništvo sa Rusijom, izazivanje međuverske mržnje i da je opsovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog".

"Nikoga nisam prokleo. Ali sam rekao reči Jevanđelja da naše suze neće pasti na zemlju, već će pasti na glave onih koji su izazvali ove nemire", naveo je on.

Namesnik je naglasio da je ono što se dešava progon crkve.

"Molite se, molite Boga za milost, da ljudi znaju: crkva se goni. Ni za šta i ni zbog čega. Gone Lavru", rekao je mitropolit.

Mitropolit je 30. marta objavio video-poruku vlastima na Jutjub kanalu Lavre gde je rekao da Zelenskog čeka nebeska kazna zbog proterivanja slugu Lavre.

Podsetimo, uprava rezervata Kijevo-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje "nezakonitim i najavio odbijanje bratije da napusti manastir". Sluge Lavre podnele su tužbu tražeći da osporavaju prava na manastir.

Mitropolit je naglasio da oko "Lavre ne može biti kompromisa i da će bratija stajati do kraja". Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano, potrebna je odluka suda, kao i da je podneta tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

  • 1. apr 2023 • 21:20

    21:20

    Sud nije dozvolio mitropolitu Pavlu da prisustvuje službama u Lavri

    Ukrajinski sud nije dozvolio mitropolitu Pavlu da prisustvuje bogosluženjima u Kijevo-pečerskoj lavri, prenose RIA Novosti.

  • 21:17

    Mitropolit Pavle: Odluka ukrajinskog suda doneta po političkom nalogu

    Mitropolit Pavle je odluku ukrajinskog suda o njegovom kućnom pritvoru nazvao "političkim nalogom".

    Prema njegovim rečima, u kući u Kijevskoj oblasti, gde će biti u kućnom pritvoru, nema grejanja, tekuće vode niti komunikacionih veza, prenosi "Izvestija".

    On je istakao da sve prihvata kao volju Božiju, i da kao vernik prihvata celu situaciju "apsolutno mirno i časno".

  • 19:28

    Mitropolitu Pavlu dva meseca kućnog pritvora

    Namesniku Kijevo-pečerske lavre mitropolitu Pavlu sud je odredio kućni pritvor od dva meseca i obavezno nošenje elektronske narukvice, prenose RIA Novosti.

    Sud je odbacio zahtev tužilaštva kojim je traženo da se mitropolitu zabrani snimanje video-poruka vernicima.

  • 18:49

    Kijevsko tužilaštvo traži 60 dana kućnog pritvora i zabranu obraćanja vernicima

    Tužioci traže 60 dana kućnog pritvora za mitropolita Pavla uz nošenje narukvice i zabranu obraćanja vernicima, javlja Savez pravoslavnih novinara, prenose RIA Novosti.

    Kijevsko tužilaštvo tvrdi da namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle ne poštuje sud i odugovlači slučaj.

    Istovremeno, sve se više ljudi okuplja u Lavri.

  • 18:16

    Mitropolit Pavle ponovo na saslušanju

    Mitropolit Pavle stigao je u Ševčenkovski okružni sud Kijeva, gde će mu biti određena preventivna mera, prenosi ukrajinska "Strana".

    Savez pravoslavnih novinara je saopštio da je u blizini zgrade bilo mnogo policajaca i da novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju saslušanju.

  • 17:13

    Mitropolit Pavle će iz bolnice ipak biti prinudno doveden na saslušanje

    Sud u Kijevu je ponovo zakazao saslušanje starešine Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla za danas, iako je prethodno zbog lošeg zdravstvenog stanja sveštenika zasedanje odloženo za ponedeljak.

    "Vladika je u bolnici, ali sud je odlučio o prinudnom dovođenju mitropolita", rekao je njegov advokat.

  • 15:38

    Ruska pravoslavna crkva: Reakcija svetske zajednice na progon UPC minimalna i nedovoljna

    Reakcija svetske zajednice na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) je minimalna i nedovoljna, izjavio je šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

    "Mi ćutimo o ukrajinskoj vlasti, ona je uzrok onoga što se dešava. Ali reakcija svetske zajednice koja bi mogla da utiče na to je minimalna i potpuno neprikladna onome što se dešava", rekao je on u emisiji "Crkva i mi" na TV kanalu "Rusija 24".

  • 14:51

    Mitropolitu Pavlu pozlilo tokom saslušanja

    Mitropolitu Pavlu je tokom sudskog zasedanja pozlilo. 

    "Pao mi je nivo šećera u krvi. Ne osećam se dobro", rekao je mitropolit, zbog čega je sudija odložio sednicu za ponedeljak u 09 časova.

    Namesnik je nakon toga napustio sudnicu.

  • 13:40

    Mitropolit Pavle: Moje krivično gonjenje je politički motivisano (VIDEO)

    Mitropolit Pavle poručio je iz sudnice, gde se trenutno nalazi, da je njegovo krivično gonjenje politički motivisano. 

    "Nisam učinio ništa da me za nešto optuže. Ovo je politička stvar", rekao je mitropolit Pavle.

  • 13:11

    Odbijen predlog mitropolitovog advokata da se odloži sudsko ročište

    Odbijen je zahtev advokata namesnika Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla da se odloži sudsko ročište, za dva dana radi upoznavanja sa materijalom predmeta o izricanju mere zabrane za vršenje dužnosti sveštenika. Odbrana je tražila izuzeće sudije zbog pristrasnosti, prenelo je ukrajinsko izdanje "Strana.ua".

    Postavlja se pitanje, koliko su osnovane odluke suda, ako je Ukrajina sekularna država.

image
VV inauguration
banner