Rusija

Dodik u Moskvi: Preneću Putinu da je Dejton urušen (VIDEO)

Dejtonski sporazum postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su ga potpisali, poručio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu preneti da je Dejtonski sporazum snažno urušen, kao i da je veliko pitanje da li i dalje postoji.

"On postoji samo kao okvir za disciplinovanje drugih, a ne za upražnjavanje prava svih koji su potpisali taj sporazum", rekao je Dodik za banjalučku ATV, tokom posete Moskvi.

On je naveo da nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nije čuo suprotnu poruku od one da Moskva stoji iza Dejtonskog sporazuma.

"Rusija će se pitati o tome. Očigledno da ovi koji pokušavaju da naprave nešto drugo od Dejtona u Sarajevu najradije bi da i nas uklone od toga, onda bi to lakše poravnali. Oni bi najviše voleli da smo mi u nekoj svađi ili animozitetu sa Rusima i da smo samo prepušteni Briselu i Vašingtonu", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Istakao je da su zapadne zemlje iznervirane situacijom u vezi sa Ukrajinom, kao i geopolitičkom situacijom sa Rusijom i Kinom, kao i da u takvim okolnostima Republika Srpska mora da ima prijatelje.

"Nama su se Britanci pokazali kao neprijatelji i svi koji danas pokušavaju, sedeći po Sarajevu, da kažu da imovina treba da bude oduzeta Republici Srpskoj, naši su neprijatelji i mi njih moramo početi da zovemo tako", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Moskvi i sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Patrušev je istakao da je Dodik počasni gost 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika koji se bave pitanjima bezbednosti i zahvalio se predsedniku RS na učešću.

"Siguran sam da je razmena mišljenja o pitanjima bezbednosti u savremenim geopolitičkim uslovima od velike važnosti. Visoko cenimo partnerstvo u duhu poverenja koje je uspostavljeno između Rusije i Republike Srpske. Zadovoljni smo time kako se razvija čitav kompleks naših veza koje sve više dobijaju strateški karakter", rekao je Patrušev tokom sastanka. 

Dodik se zahvalio Patruševu na izdvojenom vremenu i poručio da ovaj sastanak predstavlja veliku čast za njega. 

"Ponosni smo što se Rusi u dugoročnom periodu korektno odnose prema nama", poručio je predsednik Republike Srpske za ATV, nakon sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije.

Dodik je rekao da nema nameru da bilo koga nervira, ali je ukazao da je jedna mala Republika Srpska sa svim svojim problemima uspela da prodre do najmoćnijih ljudi na svetu.

"To što se Amerikancima diže kosa na glavi, oni u Briselu na znaju šta da rade od toga, a šta da ja radim, nisu nam dali nikakvu drugu priliku", rekao je Dodik.

Dodik boravi u višednevnoj poseti Rusiji i sutra bi, kako je ranije rekao, trebalo da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

image