Srbija i Balkan

EU upozorava Dodika: Naši saveznici ne posećuju Rusiju

Komesar za proširenje EU kritikovao je najavljenu posetu Dodika Rusiji
EU upozorava Dodika: Naši saveznici ne posećuju Rusijuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji upozorio je Bosnu i Hercegovinu da saveznici EU ne posećuju Rusiju, misleći na najavljenu posetu lidera bosanskih Srba Milorada Dodika Moskvi.

BiH, koja je podnela zahtev za pridruživanje EU 2016. godine, dobila je status kandidata prošlog decembra zbog zabrinutosti da bi sukob Ukrajini mogao da destabilizuje region Balkana, objašnjava Rojters.

"Potrebno nam je da Bosna i Hercegovina bude naš saveznik", Varhelji na konferenciji za novinare u Sarajevu. "Naši saveznici ne idu u Rusiju, to je moja poruka", rekao je on na novinarsko pitanje o Dodikovoj poseti. "Ko hoće da nam bude saveznik, ne ide u Rusiju."

Varhelji, koji je prisustvovao političkom forumu na visokom nivou u Sarajevu na kojem je izneo korake koje bi BiH trebalo da preduzme za pridruživanje EU, pohvalio je napredak postignut u "rekordno vreme" u formiranju vlade i izradi budžeta nakon opštih izbora prošlog oktobra.

On je takođe rekao da je ohrabren posvećenošću zainteresovanih strana da sprovedu reforme dogovorene kada je dobila status kandidata i njenu "veoma jasnu posvećenost kao evropskog saveznika".

Predsednik Republike Srpske rekao je da će posetiti Moskvu sledeće sedmice kako bi razgovarao o ekonomskoj saradnji sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i, kako je rekao, o pritiscima Zapada na region da sledi njihovu politiku prema Rusiji.

image
VV inauguration
banner