Svet

Veliki izazov pred Sunakom: Milioni zaposlenih u zdravstvu i školstvu hoće štrajk

Najava Rišija Sunaka da će "popravljanje javnih finansija zahtevati teške odluke o potrošnji" ne ide u prilog vladi, ukoliko želi da spreči izlazak više od 500.000 ljudi na ulice
Veliki izazov pred Sunakom: Milioni zaposlenih u zdravstvu i školstvu hoće štrajk© Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Novoizabrani premijer Velike Britanije Riši Sunak suočava se sa brojnim problemima izazvanim ekonomskom krizom, a prvi ozbiljan izazov mogao bi biti masovni štrajk medicinskih radnika i prosvetara, prenosi Rojters. 

Sidikati zaposlenih u zdravstvu i prosveti oglasili su se saopštenjem i najavili da će se glasati o predlogu da se stupi u štrajk zbog niskih plata. Ovo bi moglo značiti da će na ulice izaći više od pola miliona nezadovoljnih zdravstvenih radnika i nastavnika u Britaniji. 

"Sa inflacijom koja prelazi nivo od deset odsto, nezadovoljstvo među radnom snagom se višestruko povećalo, jer povećanje plata zaostaje za rastućim cenama hrane i goriva. Od radnika komunalnih preduzeća do advokata, radnici koji predstavljaju širok spektar sektora širom zemlje izašli su na ulice u znak protesta poslednjih meseci", piše Rojters.

Veliki problemi mogli bi da pogode Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) nakon što je sindikat "Unison" koji broji 1.3 miliona članova saopštio da će bar 350.000 radnika glasati za štrajk.

"Nacionalna zdravstvena služba alarmantnom brzinom gubi iskusno osoblje. Zdravstveni radnici odlaze na posao koji je bolje plaćen i ne oduzima previše vremena njima i njihovim porodicama", rekla je generalna sekretarka "Unisona" Kristina Mekanea.

Prema njenim rečima, sindiakt traži "povećanje plata za smanjenje inflacije".

Sindikat prosvetnih radnika "NASUVT" saopštio je da će, po prvi put od 2011. godine, za štrajk glasati 162.000 zaposlenih u školama i fakultetima.

"Neprihvatljivo je da su nastavnici primorani da rade duže i teže nego ikad – ali da su nagrađeni sve manje i manje u realnom smislu", rekao je Patrik Roač, generalni sekretar sindikata "NASUVT".

U svom prvom govoru nakon izbora za premijera u utorak, Sunak kao jedan od glavnih prioriteta definisao "jaču NHS" i "bolje školstvo", ali je i upozorio da će popravljanje javnih finansija zahtevati teške odluke o potrošnji.

Portparol vladinog odeljenja za zdravstvo rekao je da je više od milion radnika "NHS" ove godine dobilo povećanje plata od najmanje 1.400 funti (1.617,98 dolara), pored povećanja od tri odsto prošle godine.

"Pozivamo zaposlene u zdravstvu da pažljivo razmotre potencijalne uticaje štrajka na pacijente", poručio je on.

image