Samit Rusija-Afrika: Konsenzus za oslobađanje od neokolonijalizma

Novi multipolarni svet ne samo da nastaje, nego se njegova arhitektura već jasno vidi daleko iznad početnih, "zemljanih" radova. Malo će proći i već će i krov biti postavljen
Samit Rusija-Afrika: Konsenzus za oslobađanje od neokolonijalizma© РИА Новости

Drugi samit Rusija-Afrika upravo je završen. Zapad to ocenjuje kroz propagandu "neuspeha" Rusije. A reč je zapravo o tome da multipolarni svet nastaje pred našim očima velikom brzinom. No, pošto Zapad voli da "meri" pobede i poraze, počećemo sa te strane. Kakva je ta njihova "vaga", pokazaće činjenice.

Tvrdi se na Zapadu da se neuspeh sastoji u tome što je samo 17 država Afrike bilo predstavljeno na najvišem nivou. Uz to se prećutkuje da je čak 49 država bilo zastupljeno na Samitu.

Ako ne polemišemo sa time otkud to da je 17 šefova država i vlada – "samo", i da prihvatimo da je Zapad uspeo pritiscima da odvrati veći deo prisutnih država od toga da budu predstavljene na najvišem nivou (makar bismo mi morali da imamo razumevanje za te afričke države, budući da Srbija nije ostvarila kontakt sa Rusijom ni na nivou ministara spoljnih poslova duže od godinu dana), i da to uračunamo kao uspeh Zapada, da vidimo šta je na drugoj strani. U korist Rusije.

Dekleracija suprotna politici Zapada

Deklaracija i niz pratećih dokumenata usvojeni su konsenzusom. Nasuprot tome, tamo gde je Zapad prisutan (G20) konsenzus nije moguć.

Deklaracija sadrži sledeće formulacije (nabrajanje nije iscrpno, nego ilustrativno) koje su, sve do jedne, suprotne politici Zapada:

- Pozdravljaju se prijateljske veze (Rusija-afričke države) dokazane/potvrđene kroz vreme (kako li u Vašingtonu i Briselu odzvanja to "prijateljske");

- Potvrđuje se neophodnost da se zajedno suprotstave neokolonijalizmu;

- Mir i budućnost se moraju zasnivati na poštovanju različitih sistema vrednosti suverenih država;

- Pozdravlja se spremnost Rusije da nastavi da podržava jačanje suvereniteta afričkih država;

- Pozdravlja se odlučnost Rusije da nastavi da podržava stabilnost u oblasti hrane, đubriva i energije za Afriku;

- Podržava se saradnja u izgradnji multipolarnog sveta;

- Podržava se zajedničko suprotstavljanje nezakonitim jednostranim sredstvima i metodama sankcionisanja, zajednički se odupreti pokušajima zamene, izokretanja ili proizvoljne interpretacije principa međunarodnog prava i stvaranju alternative međunarodnom pravu, uz zalaganje za poštovanje međunarodnog prava;

- Pozdravlja se pomoć Rusije afričkim državama za razvoj saradnje sa ODKB (to se Zapadu sigurno naročito "sviđa"), BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju;

- Zalažu se za suprotstavljanje eksteritorijalnoj primeni prava pojedine države (na koga li misle?);

- Ukazuju na isključivu nadležnost Saveta bezbednosti UN za uvođenje sankcija i protive se svakom izgovoru za uvođenje sankcija na osnovu "zaštite ljudskih prava";

- Zajednički se protive svakom aktu koji je usmeren na onemogućavanje država da samostalno donosi odluke (ne mogu da se setim da li postoji takva formulacija u dokumentima na našem "strateškom opredeljenju ka pristupanju EU");

- Zajednički se zalažu za završetak dekolonizacije i da se vrate oduzeta kulturna dobra.

Usvojeni Akcioni plan za period 2023-2026. odnosi se na sledeće oblasti:

- Jačanje političke saradnje kroz institucije UN, MMF, SB, Afričke unije, ali i regionalne afričke organizacije (njih šest), godišnje skupove parlamentaraca Rusije i Afrike, ali i na partijskom nivou. Zanimljivo je da su tu istaknute dve stvari: obnavljanje tradicije i sprečavanje zloupotrebe NVO sektora;

- Bezbednost;

- Razvoj saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom;

- Poljoprivreda, šumarstvo, vodoprivreda;

- Energija – gde se ističe suprotstavljanje uvođenju trgovinskih barijera pod plaštom brige za "klimatske promene";

- Rudarstvo;

- Transport i informaciono-komunikacione tehnologije;

- Nauka, tehnološki razvoj i inovacije;

- Turizam;

- Zdravstvo, kultura, mediji, obrazovanje, razmena mladih, sport.

Ukratko, osim poreza i sprečavanja običnog kriminala, sve čime se vlada uopšte bavi.

Kako vam izgleda, kada "samo" 17 najviših predstavnika Afrike stavimo na tas Zapada, a sve pobrojano (a u nastavku ću izneti bitna dostignuća Samita) stavimo na tas Rusije, šta preteže? Odgovor je, naravno, očigledan.

Snažan podsticaj saradnji

Izuzetno je važno što je maksimalno iskorišćena prilika da se u različitim formatima, uključujući i impresivan broj bilateralnih razgovora predsednika Putina sa predstavnicima afričkih država, detaljno obrazloži stav Rusije u pogledu svih gorućih pitanja za razvoj Afrike, ali i pitanje krize u Ukrajini, kao i pogleda Rusije i partnera na razvoj ukupnih međunarodnih odnosa.

Snažno je promovisana Afrička unija kao značajan subjekt u međunarodnim odnosima. Iskazano je veliko uvažavanje njihove mirovne inicijative u pogledu sukoba u Ukrajini.

Finansijski je napravljen ustupak Rusije kroz oslobađanje od dela dugova afričkih država. Takođe je za šest najugroženijih država obećana besplatna isporuka žita do 50.000 tona svakoj. Bez bilo kakvog političkog uslovljavanja. Ovako nešto u odnosima sa Zapadom jednostavno nije moguće.

Podržano je plaćanje u domaćim valutama (do sada je uglavnom sve bilo vezano za dolar).

Dat je snažan podsticaj brojnim ekonomskim projektima, tako da će dve rastuće ekonomije, ruska i afrička, izvesno u godinama koje dolaze igrati sve značajniju ulogu u ukupnom razvoju svetske privrede. Naročito će doći do ubrzanja razvoja od 2025. godine, pa nadalje.

Čvrsta arhitektura

Procesi u Africi koji su se jasno odslikali na ovom samitu će, po mom mišljenju, snažno delovati i na države Južne i Srednje Amerike, i to u pravcu ubrzanog razvoja njihove međusobne saradnje. Niko ne želi da zaostane u stvaranju novog multipolarnog sveta koji se zasniva na aktivnoj miroljubivoj koegzistenciji i protivljenju postojanja bilo kojih imperija.

Važan deo razgovora je bio i sa Južnoafričkom Republikom oko predstojećeg samita BRIKS (od 22. avgusta), gde su obe strane istakle zadovoljstvo pripremama tog događaja. Dakle, i ako Putin bude išao, i ako Rusiju bude zastupao ministar Lavrov, to će biti opet odluka postignuta na osnovu saglasnosti. Očigledno je da veliki broj stručnjaka Rusije tesno sarađuje sa domaćinom oko, izvesno, brojnih pitanja koja su nam svima jasna.

ASEAN je imao nedavno uspešan skup na nivou ministara spoljnih poslova, ŠOS takođe, krajem maja Južna Amerika na nivou predsednika država kao novi zamajac kontinentalne saradnje, sada Rusija-Afrika, sledi BRIKS – novi multipolarni svet ne samo da nastaje, nego se njegova arhitektura već jasno vidi daleko iznad početnih, "zemljanih" radova. Malo će proći i već će i krov biti postavljen.

Nama je mesto u toj kući.

image