Rusija

Rusko tužilaštvo traži 18 godina zatvora za američkog novinara Gerškoviča zbog špijunaže

Gerškovič i dalje tvrdi da je nevin, a Moskva da ima jake dokaze koji ukazuju na špijunažu. Konačna presuda biće doneta danas
Rusko tužilaštvo traži 18 godina zatvora za američkog novinara Gerškoviča zbog špijunažewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rusko tužilaštvo traži 18 godina strogog zatvora za američkog novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča, za kojeg Moskva tvrdi da se tokom rada na teritoriji Rusije bavio špijunažom, prenosi TASS. 

Kako je saopšteno iz suda, Gerškovič ne priznaje krivicu. 

Konačna presuda biće doneta danas. 

Prva sednica suda održana je 26. juna. 

SAD su juče zvanično poručile da će nastaviti da rade na oslobađanju Gerškoviča.

Povodom situacije sa američkim novinarom, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je pre dva dana da postoje nepobitni dokazi da se on bavio špijunažom. O njegovoj razmeni se, kako je dodao, pregovara sa američkim službama još od 2021. godine. 

Na temu Gerškoviča govorio je krajem juna i Donald Tramp. On je obećao da će uspeti da dogovori njegovo oslobađanje, ukoliko ponovo pobedi na američkim predsedničkim izborima. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je početkom juna da Vašington "zaista preduzima energične korake u cilju njegovog oslobođenja", uz komentar da sporazum može biti postignut samo po principu reciprociteta.

image