Rusija

Godišnjica ubistva Dugine: Čuvamo sećanje na sve predstavnike medija čije je živote odneo Kijev

Ruska istražna tela su utvrdila da je ovaj atentat, klasificiran kao teroristički napad, izveden od strane specijalnih službi Ukrajine
Godišnjica ubistva Dugine: Čuvamo sećanje na sve predstavnike medija čije je živote odneo Kijev© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Mlada ruska novinarka Darja Dugina ubijena je na današnji dan pre dve godine. Ruska istražna tela su utvrdila da je ovaj atentat, klasificiran kao teroristički napad, izveden od strane specijalnih službi Ukrajine.

Ovo, nažalost, nije prvi niti posljednji put kada neonacistički režim u Kijevu namerno ubija predstavnike ruske, a i strane medijske zajednice koji se usuđuju da šire informacije i narative koji su nezgodni za ukrajinsku vlast i Kolektivni zapad. Poslednjih 10 godina na meti kijevskog terora su se našle desetine novinara među kojima su takvi poznati i hrabri ljudi kao što su: Igor Korneljuk, Anton Vološin, Andrej Stenin, Anatolij Kljan, Oleg Klokov, Rostislav Žuravljov, Maksim Fomin", navodi se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Poručuju da su zločini kijevskog režima protiv novinara još jedna u nizu manifestacija njegove nehumane, terorističke suštine.

"Čuvamo sećanje na sve predstavnike medijske zajednice čije je živote odneo Kijev. Rusija će učiniti sve da zločinci dobiju pravednu i zasluženu kaznu", navodi se u saopštenju.

Kako je utvrdila Federalna služba bezbednosti Rusije, iza ubistva Darje Dugine stoji ukrajinska obaveštajna služba, a počinilac je Natalija Vovk, državljanka Ukrajine, koja je u Rusiju sa ćerkom doputovala u julu prošle godine.

Dugina je poginula u večernjim satima u Moskovskoj oblasti, na licu mesta. Eksploziji je neposredno prisustvovao njen otac, Aleksandar Dugin, koji u trenutku nesreće nije bio u automobilu.

Predsednik Rusije osudio je njeno ubistvo i posmrtno joj dodelio Orden za hrabrost, a vlasti su saopštile da će joj u znak sećanja podignuti i spomenik u Moskvi.

Dugina je završila čuveni Moskovski državni univerzitet Lomonosov, a neko vreme studirala je i u Francuskoj. Nakon završetka studija, neretko je gostovala po medijima i javno iskazivala svoj stav. Njena filozofija poklapa se sa stanovištem oca Dugina.

Nakon početka Specijalne vojne operacije, SAD i EU uvele su sankcije protiv nje, a Dugina je sredinom prošle godine bila na frontu, kada je posetila Donjeck i Mariupolj, kao i poznatu čeličanu "Azovstalj", nakon što su je zauzele ruske snage.

image