Rusija

"Zli ruski hakeri": Osumnjičena za ubistvo Darje Dugine služila u Nacionalnoj gardi Ukrajine

Natalija Vovk je učestvovala u aktivnostima nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, nalazeći se direktno u Donbasu i tokom sprovođenja određenih aktivnosti u Marijupolju
"Zli ruski hakeri": Osumnjičena za ubistvo Darje Dugine služila u Nacionalnoj gardi Ukrajinewww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Hakerska grupa "RaHDit", poznata kao "Zli ruski hakeri" objavili su dokumente u kojima se navodi da je Natalija Vovk, osumnjičena za ubistvo novinarke Darije Dugine, služila u 12. brigadi Nacionalne garde Ukrajine.

Kako bi dokazali ove podatke, hakeri su prikazali sertifikat koji je potpisao komandant 12. brigade Nacionalne garde Ukrajine pukovnik Aleksandar Krjačko, u kojem piše da je "vojnik Vovk Natalija Pavlovna učestvovala u aktivnostima nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, nalazeći se direktno u regionima i tokom sprovođenja određenih aktivnosti u Marijupolju, Donjecka oblast".

Dodaje se da je to otprilike četiri meseca u 2020. i tri meseca u 2021. godini.

Osim toga, objavljen je i dokument o promeni ličnog dosijea vojnika, u kojem se navodi da je Vovk nekada bila Šaban, a da je promenila prezime na osnovu odluke Iličevskog okružnog suda u Marijupolju.

Štaviše, ona je ovde navedena kao "vojnik ŠABAN Natalija Pavlovna – strelac 2. odreda 2. patrolnog voda 1. patrolne čete streljačkog bataljona (za pratnju, izručenje, zaštitu okrivljenih i zaštitu javnog reda)".

Vovk se tereti za teško ubistvo koje je počinila grupa lica motivisana političkom mržnjom. U Rusiji joj preti kazna zatvora od 8 do 20 godina. Sud je dodao da je Vovkova na međunarodnoj poternici.

Darja Dugina ubijena je 20. avgusta 2020. bombom podmetnutom u automobil kojim se vraćala sa festivala "Tradicija" u Podmoskovlju. Eksploziv je bio postavljen u donjem delu vozila na strani vozača. Novinarka je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.   

Kao rezultat proučavanja sigurnosnih kamera, dokumentovano je da je izvršilac zločina, državljanka Ukrajine Natalija Vovk, lično nadgledala Duginu na parkingu za goste festivala Tradicija. Nakon što se uverila da je novinarka napustila festival, Vovk ju je pratila automobilom "Mini kuper" i aktivirala improvizovanu eksplozivnu napravu. Nakon toga, Vovk je napustila teritoriju Rusije sa svojom ćerkom i otišla u Estoniju preko Pskovske oblasti.

image