Rusija

Sud odredio pritvor u odsustvu Nataliji Vovk za ubistvo Darje Dugine

Mera pritvora stupiće na snagu u trenutku kada Natalija Vovk bude privedena, bilo na teritoriji Rusije ili druge zemlje sa kojom ima sporazum o ekstradiciji
Sud odredio pritvor u odsustvu Nataliji Vovk za ubistvo Darje Duginewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Moskovski gradski sud je izdao nalog o hapšenju u odsustvu Natalije Vovk, osumnjičene za ubistvo novinarke Darje Dugine, prenose "RIA Novosti".

"Sud je Nataliji Vovk odredio meru pritvora u trajanju od dva meseca, od momenta ulaska na teritoriju Ruske Federacije ili trenutka ekstradicije", rekao je "RIA novostima" izvor iz suda. 

Vovk se tereti za teško ubistvo koje je počinila grupa lica motivisana političkom mržnjom. U Rusiji joj preti kazna zatvora od 8 do 20 godina. Sud je dodao da je Vovkova na međunarodnoj poternici.

Darja Dugina je poginula 20. avgusta usled podmetnute eksplozije automobila kada se vraćala sa festivala "Tradicija" u Podmoskovlju. Tokom paljenja automobila aktiviran je eksploziv koji je postavljen u donjem delu vozila na strani vozača. Novinarka je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.   

Kao rezultat proučavanja sigurnosnih kamera, dokumentovano je da je izvršilac zločina, državljanka Ukrajine Natalija Vovk, lično nadgledala Duginu na parkingu za goste festivala Tradicija. Nakon što se uverila da je novinarka napustila festival, Vovk ju je pratila automobilom "Mini kuper" i aktivirala improvizovanu eksplozivnu napravu. Nakon toga, Vovk je napustila teritoriju Rusije sa svojom ćerkom i otišla u Estoniju preko Pskovske oblasti.

Istaknuta novinarka Darja Dugina bila je kćer filozofa, književnika i geopolitičara Aleksandra Dugina, koja je, kao i njen otac podržavala specijalnu operaciju u Ukrajini. Zbog toga, ranije ove godine sankcionisale su je vlasti SAD i Velike Britanije, koje su je optužile da doprinosi dezinformacijama u vezi sa specijalnom operacijom, budući da je redovno izveštavala sa fronta.

Aleksandar Dugin je nakon njenog ubistva tvrdio da je njegova kćerka je bila na meti jer je zagovarala ''rusku ideju". Njeno ubistvo nazvao je ''terorističkim činom'' i za to okrivio ''nacistički ukrajinski režim", preneli su mediji.

image