Rusija

Ruska heroina dobila ulicu u Donjecku: Darja Dugina je naša, pamtiće je i naši potomci

Na današnji dan, pre godinu dana, ubijena je novinarka Darja Dugina
Ruska heroina dobila ulicu u Donjecku: Darja Dugina je naša, pamtiće je i naši potomciwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Darja Dugina, ruska novinarka i ćerka poznatog političkog filozofa i pisca Aleksandra Dugina, poginula je pre tačno godinu dana. Mlada novinarka i veliki ruski patriota, koja je, kako je to opisao šef DNR-a Denis Pušilin, vrlo dobro razumela prave uzroke aktuelnog sukoba u Ukrajini, tragično je nastradala na današnji dan u dvadesetdevetoj godini života zbog eksploziva koji je ukrajinska strana postavila ispod njenog automobila.

Rusko društvo danas Darji odaje poštu i poručuje da Rusija ne zaboravlja svoje heroje.

Zbog njenog patriotizma i žrtve koju je podnela zbog podrške Rusiji, Donjecka Narodna Republika dodelila je Duginoj ulicu. Ulica Darje Dugine nalazi se pored parka, koji je ime dobio po prvom šefu DNR-a Aleksandru Zaharčenko. Zaharčenko je, podsetimo, poginuo 2018. godine prilikom terorističkog napada, a vest o tome da je ruska heroina dobila ulicu na Telegramu je danas objavio šef DNR-a.

"Bila je pravi patriota Rusije - aktivno i otvoreno je podržavala Specijalnu vojnu operaciju, javno je iznosila svoju tačku gledišta. Ona je dobro razumela uzroke vojnog sukoba, tvrdila je da Rusija nije u ratu sa Ukrajinom, već sa celim Zapadom, sa globalizmom. Za nas, ona je naša. Daša je više puta bila u DNR, a ovde na fotografiji je u blizini škole u ​​Donjecku, koju su uništile ukrajinske granate. U znak sećanja na Darju Duginu, odlučili smo da po njoj nazovemo ulicu. Ona je za nas heroj. Pamtićemo je i mi i naši potomci - ona je toga dostojna". 

Smrt Dugine komentarisala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je iskoristila priliku da podseti i da niko na Zapadu nije osudio teroristički zločin, tokom kojeg je nastradala novinarka samo zbog toga što je zastupala tačku gledišta koja je bila u suprotnosti sa stavom kolektivnog Zapada. 

"Godinu dana nakon tragične smrti Dugine, još uvek nismo čuli ni reč od relevantnih međunarodnih organizacija i institucija za ljudska prava o ovom i mnogim drugim namernim zločinima nad predstavnicima medija čije se gledište ne poklapa mišljenjem kolektivnog Zapada", rekla je Zaharova. 

Kako je utvrdila Federalna služba bezbednosti Rusije, iza ubistva Darje Dugine stoji ukrajinska obaveštajna služba, a počinilac je Natalija Vovk, državljanka Ukrajine, koja je u Rusiju sa ćerkom doputovala u julu prošle godine.

Dugina je poginula u večernjim satima u Moskovskoj oblasti, na licu mesta. Eksploziji je neposredno prisustvovao njen otac, Aleksandar Dugin, koji u trenutku nesreće nije bio u automobilu.

Predsednik Rusije osudio je njeno ubistvo i posmrtno joj dodelio Orden za hrabrost, a vlasti su saopštile da će joj u znak sećanja podignuti i spomenik u Moskvi.

Dugina je završila čuveni Moskovski državni univerzitet Lomonosov, a neko vreme studirala je i u Francuskoj. Nakon završetka studija, neretko je gostovala po medijima i javno iskazivala svoj stav. Njena filozofija poklapa se sa stanovištem oca Dugina.

Nakon početka Specijalne vojne operacije, SAD i EU uvele su sankcije protiv nje, a Dugina je sredinom prošle godine bila na frontu, kada je posetila Donjeck i Mariupolj, kao i poznatu čeličanu "Azovstalj", nakon što su je zauzele ruske snage.

image