Srbija i Balkan

Grenel odbacio Tepićkine tvrdnje o ukidanju suda za zločine OVK: Žena ne zna šta priča

Činjenica je da je ideja bila da svaka zemlja istražuje zločine i da se bavi njima interno, a ne preko međunarodnog suda, tužno je što ne verujete u suverenitet svoje zemlje, poručio je Tepićevoj nekadašnji Trampov specijalni izaslanik
Grenel odbacio Tepićkine tvrdnje o ukidanju suda za zločine OVK: Žena ne zna šta priča© A.H./ATAImages

Nakon što je poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić danas izjavila da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsednici SAD i tzv. Kosova, Donald Tramp i Hašim Tači, dogovorili ukidanje suda za zločine OVK, nekadašnji Trampov specijalni izaslanik Ričard Grenel odbacio je takve tvrdnje, navodeći da Tepićeva "ne zna o čemu priča".

Tepićeva je, naime, na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, predložila da Grenel i Vučić budu pozvani pred to skupštinsko telo, zbog nedavnog Grenelovog intervjua sa sinom nekadašnjeg predsednika SAD, Donaldom Trampom Mlađim.

Ona tvrdi da je Grenel u tom intervjuu otkrio da su on, Tramp, Vučić i Tači "ranije postigli istorijski dogovor koji je podrazumevao ukidanje suda u Hagu za zločine OVK nad srpskim stanovništvom".

Grenel ove navode odbacuje.

"Ova žena ne zna o čemu priča. Ona uopšte nije bila uključena. Prebrzo donosi zaključke nakon što je odslušala jedan intervju", napisao je Grenel na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da su potrebni političari koji su ozbiljniji u pronalaženju činjenica, umesto da govore pre nego što saznaju.

"Činjenica je da je ideja bila da svaka zemlja istražuje zločine i da se bavi njima interno - ne preko međunarodnog suda van svoje zemlje, već u Srbiji. Tužno je što ne veruje u suverenitet svoje zemlje", poručio je Grenel.

Grenel je, inače, u intervjuu sa Trampom Mlađim ispričao kako je pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću kod Donalda Trampa, kako bi se "postigao istorijski dogovor" o ukidanju odeljenja haškog tribunala za zločine na KiM.

Dodao je da je tu informaciju podelio sa ljudima iz Ministarstva pravde, koji su mu rekli da sačeka jer prvo treba obavestiti tadašnjeg specijalnog tužioca Džeka Smita, a da je epilog, kako je rekao, bilo to da je Smit u roku od nekoliko nedelja podigao optužnicu protiv Tačija.

image