Svet

Ambasadorka Izraela u Rusiji: Ko može da osigura da palestinska država neće postati pretnja?

Većina Palestinaca izrazila je podršku događajima od 7. oktobra 2023, istakla je predstavnica Izraela u Moskvi, dodajući da su stoga dozvoljene emocije pojedinih izraelskih zvaničnika koji u negativnom kontekstu spominju palestinsku decu
Ambasadorka Izraela u Rusiji: Ko može da osigura da palestinska država neće postati pretnja?Getty © David Butow / Contributor

O budućnosti palestinske države možemo govoriti onda kada naši susedi zaista budu spremni da živimo zajedno, rekla je za TASS ambasadorka Izraela u Rusiji Simona Galjperin. 

Na pitanje da li bi stvaranje palestinske države rešilo veliki broj problema, ambasadorka je odgovorila:

"Pitate o palestinskoj državi, ali ja želim da skrenem pažnju na sledeće: ko može da osigura da palestinska država neće postati pretnja po Izrael? Opet se vraćam na istraživanje, koje je sprovedeno na palestinskim teritorijama. U njemu je učestvovalo oko 80 odsto stanovništva – ne samo Gaze, već i Zapadne obale. I ovi ljudi su izrazili podršku 7. oktobru."

Upitana da prokomentariše to što izraelski zvaničnici dozvoljavaju sebi neprijatne izjave o palestinskoj deci, tvrdeći, na primer, da ih u budućnosti čeka sudbina terorista ili da su njihovi roditelji neljudi, ambasadorka je odgovorila:

"Rekla sam vam šta se desilo u Izraelu 7. oktobra. I mislim da su emocije, naravno, razumljive."

Ona je zatim ponovila da je borba Izraela usmerena protiv Hamasa i terorista, a da je za decu koja danas žive u Pojasu Gaze potrebno obezbediti budućnost, pravu nastavu u školama u kojima će učiti matematiku, jezike, istoriju, a ne da se već sa tri ili četiri godine šalju u kampove "gde ih uče da mrze i ubijaju".

image