Svet

"Vašington post": Ukrajinske službe povezane sa CIA likvidirale Duginu i Tatarskog

Američki list tvrdi da su zaposleni u CIA u Kijevu bili upućeni u terorističke planove Ukrajine, da su njima bili nezadovoljni, ali da uprkos tome nisu Kijevu uskratili podršku
"Vašington post": Ukrajinske službe povezane sa CIA likvidirale Duginu i Tatarskogwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Ubistvo novinarke Darje Dugine organizovala je Služba bezbednosti Ukrajine, koja je odgovorna i za atentat na ruskog novinara Vladena Tatarskog, piše "Vašington post", pozivajući se na više od dvadesetak sadašnjih i bivših ukrajinskih, američkih i zapadnih obaveštajnih i bezbednosnih zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Prema pisanju lista, ukrajinski operativci komponente bombe kojima je likvidirana Dugina, prošvercovali su preko ruske granice u transporteru za mačku, u automobilu kome je bila Natalija Vovk (osumnjičena za ubistvo) sa dvanaestogodišnjom ćerkom.

Ubistvo Dugine i Tatarskog, međutim, nisu jedini zločin kijevskog režima, navodi "Vašington post".

"Tokom proteklih 20 meseci, SBU i Glavna vojna obaveštajna agencija Ukrajine (GUR) izvršili su desetine atentata na ruske zvaničnike na okupiranim teritorijama", otkriva "Vašington post".

Ukrajinske specijalne službe umešane su, između ostalog i u ubistva lidera ukrajinske opozicione javne organizacije "Oplot" Jevgenija Žilina i komandanta bataljona "Somalija" i heroja DNR Mihaila Tolstiha.

List dodaje i da je od bezbednosnih zvaničnika saznao da se nijedna veća operacija SBU ili GUR ne odvija bez odobrenja — prećutnog ili drugog — od Zelenskog. 

Ukrajinske špijunske agencije koje su glavni organizatori ovih prljavih poslova, prema pisanju američkog medija, ubrzano su se razvijale od 2014. godine, i to uz aktivnu podršku CIA, koja im je pomagala da se formiraju, obuče i opreme.

"Od 2015, CIA je potrošila desetine miliona dolara da transformiše ukrajinske službe formirane u Sovjetskom Savezu u moćne saveznike protiv Moskve, rekli su zvaničnici. Agencija je Ukrajini obezbedila napredne sisteme nadzora, obučila regrute na lokacijama u Ukrajini, kao i u Sjedinjenim Državama, izgradila novo sedište za odeljenja u ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj agenciji i podelila obaveštajne podatke u razmerama, koje bi bile nezamislive, pre nego što je Rusija nelegalno anektirala Krim i podstakao separatistički rat u istočnoj Ukrajini. CIA održava značajno prisustvo u Kijevu", kažu zvaničnici sa kojima je razgovarao "Vašington post".

CIA je sa SBU stvorila i potpuno novu direkciju fokusiranu na operacije takozvanih aktivnih mera protiv Rusije, i izolovana je od drugih odeljenja, dok je, kako se navodi, kasnije stvorena i šesta uprava koja sarađuje sa britanskom špijunskom agencijom MI6.

Ali, potezi na "svoju ruku", poput organizacije terorističkih napada na Ruse, ali bombardovanja Kerečkog mosta i napada Kremlja dronovima, koji su mogli da dovedu do osvete Rusije, međutim, izazvali su nezadovoljstvo kod glavnog pokrovitelja Kijeva-Amerike.

Zaposleni u CIA u Kijevu bili su, dakle, upozoreni na planove ukrajinskih specijalnih službi, i kako dodaje medij, ponekad su i izražavali strahove, uključujući i tokom terorističkog napada na Krimski most.

Štaviše, SBU je jedan od napada na most izveo koristeći podvodne dronove koji su razvijeni kao deo strogo tajne operacije u kojoj su učestvovale CIA i druge zapadne obaveštajne službe.

Sadašnji i bivši američki i ukrajinski zvaničnici kažu za "Vašington post" da su obe strane nastojale da održe "pažljivu distancu" između CIA i smrtonosnih operacija, koje su izvodili njeni partneri u Kijevu. 

"Nikada nismo uključivali naše međunarodne partnere u tajne operacije, posebno iza linija fronta", kaže za list bivši visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik i dodaje da je Kijev izbegavao da koristi oružje ili opremu koja se može pratiti do američkih izvora, i da su čak tokovi finansiranja bili odvojeni.

Uprkos tome što su imali primedbe na rad svojih štićenika, Amerikanci, međutim, nisu odustali od podrške koju im pružaju.

"Ako ukrajinske obaveštajne operacije postanu još smelije, ciljajući na Ruse u trećim zemljama, na primer, možete zamisliti kako bi to moglo da izazove razdor sa partnerima i stvori ozbiljnu napetost zbog strateških ciljeva Ukrajine", rekao je jedan od ukrajinskih zvaničnika, misleći na zamisao poput ulaska u NATO i EU.

image