Rusija

Ruski hakeri objavili spisak "NATO sajber trupe"

Članovi grupe "Zli ruski hakeri" poručili da se iza sajber napada nalaze NATO centri, dok redovne ukrajinske snage bezbednosti i aktivisti služe samo kao paravan
Ruski hakeri objavili spisak "NATO sajber trupe"www.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Hakerska grupa "RaHDit", poznata kao "Zli ruski hakeri", objavila je treću listu na kojoj se nalazi više od sto imena – vojnika NATO-a i lica koja pružaju usluge i savete sajber centrima u baltičkim državama i Ukrajini, saopštila je članica te grupe, prenose "RIA Novosti".

"Iza sajber napada stoje NATO centri, dok redovne ukrajinske snage bezbednosti i aktivisti služe samo kao paravan", rekao je izvor.

Kompletan spisak pojedinaca, kao i podaci o njima, objavljeni su na portalu "NemeZida" u rubrici "Strani saučesnici i plaćenici", koji su označeni kao "NATO sajber trupe".

Hakerska grupa je objavila na pomenutom portalu podatke o više od hiljadu ukrajinskih hakera, internet-aktivista i stručnjaka za društvene mreže koji su angažovani pri ruskoj mreži "Runet".

Kako je ranije pojasnio sagovornik "RIA Novosti", pojedini specijalisti prave video-snimke, memove, fotografije i druge agresivne propagandne sadržaje usmerene protiv ruske specijalne operacije. Drugi deo se bavi DDoS napadima na različite ruske resurse i servise. Konkretno, prema njegovim rečima, oni su odgovorni za propuste u radu "Jandeks taksija" i sajta "Ruskih železnica".

Krajem septembra "Zli ruski hakeri" javno su objavili informacije o 1.500 aktivnih službenika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine koji su u to vreme radili tajno u više od 20 zemalja.

A u julu je "RaHDit" hakovao servere Nacionalnog univerziteta odbrane Ukrajine, preuzeo njihove priručnike za obuku, a umesto njih ostavio dokumenta o zverstvima kijevskog režima u Donbasu.

Na samom početku specijalne operacije "RaHDit" je istovremeno hakovao svih 755 sajtova ukrajinske vlade. Hakeri su podatke o akcijama ukrajinske armije potom predali ruskoj vojci, naveo je jedan od članova grupe za "RIA Novosti" koji je želeo da bude anoniman.

image