Rusija

Zapadne specijalne snage pod maskom plaćenika ratuju u Ukrajini

Potpukovnik Narodne milicije, poslanik parlamenta Donjecke Narodne Republike Andrej Baevski objasnio je da dolaze već obučeni ljudi, specijalizovani za ratne operacije
Zapadne specijalne snage pod maskom plaćenika ratuju u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Veliki broj zapadnih specijalaca dolazi u Ukrajinu pod maskom plaćenika i u pitanju su dobro organizovane grupe, rekao je potpukovnik Narodne milicije, poslanik parlamenta Donjecke Narodne Republike (DNR) Andrej Bajevski, prenosi TASS.

"Takozvani plaćenici su zapravo zapadni specijalci, koji su u zapadnim specijalnim službama navodno dali otkaz i pod maskom plaćenika stigli u Ukrajinu. Period od njihovog dolaska i odlaska na ratni zadatak je veoma kratak, svega par meseci, a za to vreme nemoguće je pripremiti i organizovati resor na tačno onom nivou na kome treba da se koordinira grupa za diverzantski, ili izviđački izlazak. U pitanju su već dobro uigrane grupe obučenih ljudi koji su specijalizovani za ovakve operacije", objasnio je on.

Prošle nedelje je vršilac dužnosti šefa LNR Leonid Pasečnik rekao da se u Oružanim snagama Ukrajine bore hiljade plaćenika iz više od 50 zemalja, od kojih neki učestvuju u sukobu od 2014. godine.

"Situaciju na frontu komplikuje činjenica da se danas borimo ne samo sa ukrajinskom vojskom. U neprijateljskim redovima ima mnogo stranih plaćenika i instruktora. Rame uz rame sa ukrajinskim nacistima bore se plaćenici iz više od 50 zemalja, uglavnom istočne Evrope. Neki od njih ratuju protiv Donbasa od 2014. godine", rekao je Pasečnik.

Prema njegovim rečima Luganska Narodna Republika se tokom specijalne vojne operacije suočila sa pravim sukobom sa NATO-om, što se, između ostalog dokazuje količinama naoružanja koje su zemlje NATO isporučile Ukrajini.

image