Rusija

Strani plaćenici beže iz Bahmuta: Prigožin najavljuje odlučujuću bitku

Kijevske snage pod lažnim obećanjima prevoze plaćenike ka Bahmutu
Strani plaćenici beže iz Bahmuta: Prigožin najavljuje odlučujuću bitkuwww.globallookpress.com © Rick Mave

Strani plaćenici odbijaju da idu u grad Bahmut (Artjomovsk), zbog vrlo teške situacije na ovom delu fronta, otkrio je danas Andrej Maročko, oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike na svom Telegram kanalu.

"S obzirom na veoma tešku situaciju za oružane formacije Ukrajine kod naselja Artjomovsk, strani plaćenici koji su prethodno potpisali ugovor počeli su da odbijaju da idu u ovo područje koristeći se raznim izgovorima", rekao je Maročko.

Kako bi se vojnici ipak poslali u ovaj region, vlasti u Kijevu, kako je rekao, počele su da se koriste različitim trikovima. Između ostalog, rečeno im je da će biti prevezeni u Dnjepropetrovsk, jugoistočni deo Ukrajine, kako bi čuvali industrijske objekte. Na kraju, našli su se na zapadu Bahmuta.

Grad je važno transportno čvorište za Oružane snage Ukrajine, jer se koristi za snabdevanje vojske. Nalazi se u Donjeckoj Narodnoj Republici, u delu koji je još uvek pod kontrolom kijevskih snaga. Ovde se trenutno vode žestoke bitke. O njima je danas govorio i osnivač čuvene privatne vojne formacije "Vagner" Jevgenije Prigožin. 

"Ruska vojska sprema se za odlučujuću bitku u pravcu Donjecka, Oružane snage Ukrajine prikupljaju snage. Ruski vojnici opkolili su oko 300 nacista kod Bahmuta. Približava se poraz Oružanih snaga Ukrajine - moguć je proboj fronta!", napisao je biznismen na Telegram kanalu.

Maročko je juče rekao i da Kijev svakodnevno raspoređuje od 360 do 500 ljudi u pravcu Artjomovska kako bi nadoknadio gubitke.

Istovremeno, iz Luganske Narodne Republike konstatuju nizak nivo obučenosti pripadnika ukrajinskih snaga, kao i nedostatak iskusnih trupa u celini. Ovo je, kako kažu, rezultat velikih vojnih gubitaka ukrajinske strane, dok, kako su pre dva dana naveli, situacija kod Bahmuta ide u skladu sa planovima ruske vojske.

Osnivač američke vojne kompanije "Mocart" Endrju Milburn nedavno je razgovarao sa američkim "Njuzvikom" i tom prilikom rekao da Oružane snage Ukrajine trpe ogromne gubitke. Priznao je i da se vrlo često na prvu liniju fronta šalju osobe bez ikakvog vojnog iskustva i kojima nije bila obezbeđena adekvatna vojna obuka, o čemu su već pisale i "RIA Novosti".

image
VV inauguration
banner